Trojici Srba 69 godina zatvora za Korićanske stijene

Ratni zločin

Trojici Srba 69 godina zatvora za Korićanske stijene

Crna Hronika -
Bivši pripadnici interventnog voda prijedorske policije Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja osuđeni na ukupno 69 godina zatvora za streljanje 200 muškaraca

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, gde je streljano oko 200 muškaraca.

Sudsko veće proglasilo je Zečevića krivim zato što je lično učestvovao u streljanju muškaraca, dok su Knežević i Ljepoja doprineli da se ta ubistva dogode.

Njih trojica bili su na svim kritičnim mestima u pratnji konvoja s bošnjačkim i hrvatskim civilima koji se 21. avgusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, preko planine Vlašić, gđe je izdvojeno i streljano oko 200 civila muškaraca.

Civilima je naređeno da stanu na rub provalije, a potom im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili sa bacanjem bombi i dodatnim pucanjem kako niko ne bi preživeo.Ipak, nekoliko ljudi uspelo je da se spasi bacivši se ranije u provaliju, a kasnije su svedočili u Haškom tribunalu na suđenjima optuženima za ratne zločine.

Svake godine 21. avgusta na Korićanskim stijenama se obeležava godišnjica zločina bacanjem ruža u provaliju koje simbolizuju ubijene civile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja