(FOTO) CARINICI U AKCIJI NA GRANIČNOM PRELAZU GRADINA: Rekao im je da ništa nema da prijavi, a onda su mu isekli rezervnu glumu i iznenadili se!
Foto: Uprava Carina Srbije

sprečen pokušaj krijumčarenja

(FOTO) CARINICI U AKCIJI NA GRANIČNOM PRELAZU GRADINA: Rekao im je da ništa nema da prijavi, a onda su mu isekli rezervnu glumu i iznenadili se!

Crna Hronika -

Carinski službenici su 4. januara 2018. godine na ulazu graničnog prelaza Gradina sprečili pokušaj krijumčarenja velikog broja antikviteta - kovanica i svitaka na pergamentu napisanih arapskim pismom.

Neobičan slučaj otkriven je kada je oko 22 časa zaustavljen mercedes nemačkih registarskih oznaka, koji je ka Nemačkoj vozio irački državljanin kurdske nacionalnosti.

foto: Uprava Carina Srbije

Putnik je carinicima rekao da osim svog prtljaga ne nosi ništa i da se uputio u Nemačku u posetu bolesnom bratu.

Carinici su se ipak odlučili da automobil detaljno pregledaju u garaži, ali tom prilikom nije pronađena nikakva nedozvoljena roba. Međutim, tokom pregleda rezervne gume u prtljažniku vozila, korišćenjem uređaja za merenje gustine materijala, tzv. bustera, zapažena je veća gustina od normalnih vrednosti.

foto: Foto: Uprava carina Srbije

Zbog uočenih nepravilnosti, guma je dodatno pregledana na skeneru, kada je analizom slike primećeno da je unutrašnjost rezervne gume ispunjena nekim sumnjivim sadržajem.

Putnik je u tom trenutku rekao da je reč o tri knjige stare više od 300 godina, ali su carinici iz unutrašnjosti rezervne gume izvadili tri paketa ušivena u platno i umotana u najlonske vreće.

foto: Uprava Carina Srbije

U prvom paketu otkriveno je 28 starih kovanih novčića, za koje se pretpostavlja da su od srebra i zlata i 11 listova tankih koža sa natpisima na nepoznatom pismu nalik arapskom.

foto: Uprava Carina Srbije

Drugi zavežljaj sadržao je još 12 pergamenata ispisanih arapskim pismom, dok je u trećem pronađeno još 128 novčića i 11 pergamentnih svitaka na arapskom jeziku.

foto: Uprava Carina Srbije

Pored neobičnog tovara, o čijoj će vrednosti moći da se kaže nešto više tek nakon stručne ekspertize, privremeno je zadržan i automobil kojim su krijumčareni antikviteti transportovani.

(Kurir.rs/Foto: Uprava carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track