Najnovije vesti

UZELI SPISE NA RAZMATRANJE: Tužilac ostao pri optužbi za Kosmajca, nastavlja se suđenje
Foto: Zorana Jevtić

nastavak zakazan za 22. februar

UZELI SPISE NA RAZMATRANJE: Tužilac ostao pri optužbi za Kosmajca, nastavlja se suđenje

Crna Hronika

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu, nakon razmatranja spisa predmeta, ostalo je pri svojim optužbama protiv Dragoslava Kosmajca i još dvojice geodeta kojim ih tereti za zloupotrebe sa zemljištem na Zvezdari, pa će im suđenje biti nastavljeno u februaru.

Nakon što je član komisije veštaka Velimir Aleksić na suđenju 28. novembra 2017. potvrdio nalaze građevinskog veštačenja, prema kojem država nije nikada bila vlasnik zemljišta na Zvezdari – za koje se terete Kosmajac i geodete, tužilaštvo je uzelo spise na razmatranje, a sud je odložio suđenje na neodređeno.

Prema zaključku nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji" što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

Nasuprot tom nalazu, optužnica tereti Kosmajca da je uz pomoć geodeta oštetio državu za 100.000 evra u vezi sa zemljištem sa parcele 5000/1 na Zvezdari.

U ovom slučaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine ekproprisala za potrebe Saveznog hidrometeorološkog zavoda na Zvezdari.

Kosmajac je sudu na jednom od ranijih suđenja dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republičkog geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije vršena eksproprijacija zemljišta.

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja ove godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na zloupotrebu službenog položaja.

Geodete, Dragi Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a Milan Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Viši sud u Beogradu je inače u julu 2015. godine pravosnažno odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se teretio za krivično delo poreska utaja, jer je sud zaključio da nije izvršio krivično već da je reč o prekršaju.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovoden u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza.

Njemu je Viši sud zbog postupka u vezi sa građevinskim zemljišem privremeno zaplenio 20-ak lokala u Beogradu. Nastavak suđenja, na kojem se očekuju završne reči tužilaštva i odbrane, zakazan je za 22. februar.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...