AUSTRALIJSKI NARKO BOS NA ČUČAVCU U PADINJAKU: Živeo je kao kralj, ali mu to nije bilo dovoljno! Ovako izgledaju njegovi zatvorski dani
Foto: Printscreen/rohanarnold.com, Aleksandar Jovanović

od zvezda do trnja

AUSTRALIJSKI NARKO BOS NA ČUČAVCU U PADINJAKU: Živeo je kao kralj, ali mu to nije bilo dovoljno! Ovako izgledaju njegovi zatvorski dani

Crna Hronika -

Tristan Voters (35), koji je u Australiji označen kao narkobos, i njegov saradnik Rohan Arnold (44) nalaze se u ruiniranom Prihvatilištu za strance u Padinskoj skeli. Svakako na ovakav smeštaj nisu navikli.

foto: Printscreen/rohanarnold.com

Voters koji važi za milijardera, i Arnold, koga zovu u Australiji “Kralj čelika”, sada se nalaze u neokrečenoj prostoriji, vlažnih zidova sa zastarelim i zarđalim čučavcima, razbijenim umivaonicima, polupanim kasetama za stvari, i posteljinom koja se nekada mesecima ne menja. Sa njima su i migranti koji su izbegli sa Bliskog istoka.

foto: Printscreen

Jedini luksuz koji imaju u Prihvatilištu je televizor u boji koji se kolektivno gleda u zajedničkoj prostoriji. Imaju pravo na dva sata šetnje oko objekta, ali je ona zbog nedostatka osoblja, prema poslednjem izveštaju zaštitnika građana, svedena na 45 minuta. Prihvatilište nije zatvor, ali korisnicima nije dozvoljeno da ga napuste. Ono je pod ingerencijom Odeljenja za strance beogradske policije.

Ako je suditi po izveštaju zaštitnika građana od 20. juna 2017, u Prihvatilištu vladaju prilično loši uslovi. Kao glavni nedostatak je utvrđeno "nepostojanje kontinuiranog medicinskog nadzora nad strancima smeštenim u Prihvatilištu”.

foto: Kurir

Navodi se takođe da su “utvrđeni, između ostalog, i nedostaci u pogledu materijalnih uslova smeštaja, higijene prostorija i njihove opremljenosti”. U izveštaju se konstatuje da su prostorije prljave, da su sanitarije veoma zastarele, da je posteljina vidno prljava i nije menjana najmanje dva meseca, da zidovi nisu okrečeni, ikao to ne zahteva puno sredstava, da neke prostorije nemaju ventilacija, pa se oseća jak miris vlage... Takođe se konstatuje da promene neće doći skoro jer je tek u izradi projekat renoviranja.

Jedino što australijske milijardere razlikuje od migranata je što su odmah dobili objašnjenje na engleskom jeziku, jer su ih osim advokata posetili i predstavnici konzulata njihove države.

Advokat Jakša Peković, koji zastupa Votersa, kaže za “Blic” da je zahtevao da njegov klijent bude primljen u neku bolnicu.

foto: Profimedia

- Tristan ima ozbiljne zdravstvene probleme i smatramo da to nadilazi mogućnosti prihvatilišta i zato smo tražili da ode u bolnicu. Tamo nema uslova ni za uobičajenu ličnu higijenu - kaže advokat Peković.

Voters i Arnold za sada nisu osumnjičeni u Srbiji ni za jedno krivično delo, ali kako se saznaje proverava se novac koji su imali u raznim valutama da eventualno nije falsifikovan, što je za sada formalni osnov za njihovo zadržavanje. Očekuje se da iz Australije stigne zahtev za njihovo izručenje, koji još nije prispeo u Ministarstvo pravde Srbije nakon čega bi bio pokrenut ekstradicioni postupak.

foto: Shutterstock

Druga dvojica, koji su sa Votersom i Arnoldom uhapšena 16. januara u beogradskom hotelu “Metropol”, iako su u zatvoru, nalaze se u znatno boljim uslovima. Obojca su smeštena u prihvatnom odeljenju beogradskog Okružnog zatvora, koje je renovirano pre nekoliko godina i gde svaka ćelija ima televizor, svoje kupatilo, relativno nove stolice, stolove i kasete, kao i prozor kroz koji ulazi vazduh spolja. Dejvid Kembel (49) nalazi se u pritvoru, jer je kod njega pronađen pištolj. Više tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo postupak protiv njega za nezakonito posedovanje oružja. Četvrti uhapšeni Dijabo Geageom (41), koji ima državljanstva Libana i Australije takođe je u pritvoru, jer su kod njega pronađena falsifikovana dokumenta, pa je beogradsko Prvo osnovno tužilaštvo pokrenulo postupak zbog toga.

Sva četvorica su uhapšena nakon što je federalna policija Australije poslala zamolnicu preko međunarodne pravne pomoći u novembru 2017. Po toj zamolnici postupalo je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je naredilo hapšenje.

Advokat Peković, koji zastupa i Votersa i Arnolda kaže da očekuje da njegovi klijenti budu pušteni ili proterani, jer u Srbiji nisu osumnjičeni, a nema ni zahteva za ekstradiciju. Na naše pitanje da li bi oni prihvatili ili se protivili zahtevu za izručenje, advokat Peković je rekao da ne želi o tome da špekuliše.

- Oni su urednim letom došli u Beograd i prošli redovnu kontrolu na aerodromu. Prijavili se u hotel sa svojim dokumentima i nema ništa sporno u njihovom boravku. Zato očekujem da budu pušteni, ili ako im se uskrati boravak, da mogu da odu gde žele - kaže advokat Peković.

(Kurir.rs/Blic, V.Z.Cvijić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI : Zašto Priština usporava istragu o ubistu Olivera Ivanovića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track