Najnovije vesti

PRODAVAO STROGO ZAŠTIĆENU  ŽIVOTINJU PREKO INTERNETA: Zrenjaninac mora da plati kaznu od 50.000 dinara!
Foto: Profimedia

pravdao se neznanjem

PRODAVAO STROGO ZAŠTIĆENU ŽIVOTINJU PREKO INTERNETA: Zrenjaninac mora da plati kaznu od 50.000 dinara!

Crna Hronika

ZRENJANIN - Prekršajni sud u Zrenjaninu kaznio je sa 50.000 dinara meštanina R.V. jer je preko interneta prodao tekunicu - zaštićenu vrstu sisara, saopštio je danas Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Sud je postupao po prijavi Zavoda, a osuđeni R.V. je priznao da je na internet stranicu jednog poznatog oglašivača postavio oglas za prodaju životinje koju je ulovio u prirodi.

 

Z.V. je tekunicu brzo prodao, a na suđenju se pravdao svojim neznanjem, tvrdeći da je mislio da prodaje vevericu. Po Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno je držati, trgovati ili na bilo koji način pribavljati i javno izlagati strogo zaštićene vrste životinja.

 

"Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorava da je tekunica u Srbiji veoma retka vrsta glodara koji uglanom vodi podzeman način života. Preostale kolonije tekunica mogu se videti na malobrojnim mestima u Vojvodini, i to isključivo na stepskim pašnjacima koji nisu preorani", naveo je Marko Tucakov, biolog iz ovog Zavoda.

 

On kazao da je od nekada veoma česte životinje u Panonskoj niziji, danas tekunica postala ugrožena vrsta, i to zvog nestajanja njenih staništa koja su pretvorena većim delom u oranice.

 

"Apelujemo na sve one koji kućne ljubimce traže među divljim životinjama u prirodi, a njihovo držanje i prodaju smatraju izvorom zarade, da to prestanu da čine, budući da rizikuju da neke vrste dovedu na granicu opstanka, a rizikuju i velike zakonom predviđene kazne", kazao je Tucakov.

 

Tekunica je sitan glodara iz familije veverica. Živi u mreži podzemnih hodnika koje sama kopa. Može biti dugčka do 20 santimetara i teška 200-400 grama.

Imaju vrlo snažne prste i duge kandže, izduženo telo i kratak rep.

 

Tekunce žive u porodičnim kolonijama. Aktivne su tokom dana, te se mogu videti kako se hrane ili jure na livdama, oko ulaza u svoj tunel. Na svaki znak opasnosti oglašavaju se jakim pištanjem, upozoravajući ostale da se sklone.

 

Tekunica je prvenstveno biljojed, a hrani se i nekim vrstama tvrdokrilaca, gusenica i skakavaca.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia, Ilustracija)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...