ALARMANTNO: Devet žena ubijeno od početka ove godine!
Foto: Shutterstock

Apel Mreže Žene protiv nasilja

ALARMANTNO: Devet žena ubijeno od početka ove godine!

Crna Hronika -

Povodom brutalnog porodičnog nasilja u Trgovištu, u kom su 23. februara Javorku Aleksić (68) ubili sinovi Martin (38) i Dejan (30), oglasila se Mreža Žene protiv nasilja.

Mreža poziva institucije na odgovornost ukazujući da u slučaju nesrećne žene koju su sinovi pretukli nasmrt ima propusta u radu državnih organa. Osim toga, navodi se da je „očigledno je da je i reakcija komšija na nasilje u toj porodici, koje se završilo tragično, izostala“. U saopštenju piše i da „svedočimo devetom u nizu ubistava žena od početka godine“.

- Početkom 2017. reakcija institucija na nasilje prema Javorki je bilo njeno smeštanje u prihvatnu stanicu i pokretanje tužbe za nasilje u porodici prema njenom sinu Martinu. Nekoliko meseci nakon toga, ona se, kako mediji prenose izjave iz institucija, po „sopstvenom zahtevu“, vratila da živi sa sinovima. Često nasilje kome je bila izložena, sa čime su bile upoznate ne samo institucije već i komšiluk ove porodice, zavisnost od alkohola, kao i istorijat kriminalnog ponašanja, krađe, razbojništva, dilovanje droge, nisu državnim organima bili dovoljan pokazatelj toga da bi njen povratak u zajednicu sa sinovima mogao dovesti do smrtnog ishoda - navode potpisnici saopštenja.

Mreža ocenjuje da i u ovom slučaju gde je nasilje bilo prijavljivano deluje da je došlo do izostanka procene bezbednosnih rizika ili njenog neadekvatnog sprovođenja.

Kurir / T. S.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track