LIKVIDACIJA KARATISTE VLASTIMIRA MILOŠEVIĆA:  Nema DNK Veljka Belivuka na mestu ubistva! Nikada nije ni postojao!
Foto: Nebojša Mandić

Stručnjak za DNK analizu otkrio

LIKVIDACIJA KARATISTE VLASTIMIRA MILOŠEVIĆA: Nema DNK Veljka Belivuka na mestu ubistva! Nikada nije ni postojao!

Crna Hronika -

DNK trag sa ulaza u zgradu ispred koje je ubijen karatista Vlastimir Milošević, na osnovu kog je uhapšen Velja Nevolja, ne pripada optuženom

Ključni dokaz na osnovu kojeg je uhapšen Veljko Belivuk (33), zvani Velja Nevolja, zbog sumnje da je 30. januara prošle godine na tramvajskim šinama u centru Beograda ubio karatistu Vlastimira Miloševića, nikada nije ni postojao, otkrila je juče sudski veštak Milica Keckarević.

Stručnjak za DNK analizu tragova juče je pred Višim sudom objasnila da su tragovi osumnjičenog Belivuka pronađeni na dva automobila, „mazdi“ i „škodi“.

foto: Zorana Jevtić

Mešani DNK profili

- Kome pripadaju tragove pronađeni na vratima hodnika zgrade u Ulici 27. marta - upitao je advokat Vladan Vukčević veštaka.

- Neidentifikovanoj osobi muškog pola. Mešani su DNK profili, ali nam se nijedan nije poklopio sa optuženim Veljkom Belivukom - odgovorila je Keckarevićeva, posle čega je advokat zatražio objašnjenje „kako to da ga je bilo kad je protiv njega podneta krivična prijava“.

- Uz krivičnu prijavu je dostavljen izveštaj da je njegov DNK pronađen na vratima. To je bio jedan jedini dokaz koji je u početku teretio Belivuka i na osnovu kojeg je on uhapšen i doveden u vezu sa ovim ubistvom, ali ga ja sada više nigde ne vidim - zatražio je objašnjenje advokat Vukčević.

Veštak Keckarevićeva pokušala je da objasni da je u pitanju „greška tokom komunikacije“.

- U usmenoj komunikaciji s policijom pogrešno smo protumačili trag. Kasnije smo shvatili da to nije to. Ja sam to rekla na osnovu informacija od krim-tehnike, ali to nikad nisam napisala u izveštaju. Ni na jednom od tragova iz Ulice 27. marta koje smo analizirali nema tragova Belivuka - objasnila je u sudnici stručnjak za DNK analizu.

Trag na čauri

Na čauri pronađenoj na licu mesta, kako je objasnila, pronađen je biološki materijal nepoznate muške osobe, dok dva traga s lica mesta nisu mogla da se koriste jer ih je kontaminirao policajac koji je bio na uviđaju.

Podsetimo, iako je u početku sumnjičen za ubistvo, Belivuk i Marko Miljković, inače kum ubijenog karatiste, optuženi su za pomaganje ubici Miloševića, koji nije identifikovan. Treći optuženi Marko Kojić i dalje je u bekstvu. Svima se na teret stavlja da su pomogli N. N. ubici tako što su mu obezbedili automobil sa ukradenim tablicama.

Stručnjaci o kamerama

NA SNIMKU SE NE VIDI KO JE UBICA

Stručnjaci iz Nacionalnog kriminalističkog centra juče su u sudu objasnili da se na osnovu video-snimaka sa sigurnosnih kamera ne može utvrditi pol, visina, težina, niti to da li je ubica crnac ili belac. Na snimcima se, kako su naveli, vidi da je posle zločina pobegao „mazdom“. Odbrana je juče pokušala da ospori da sa sigurnošću može da se tvrdi da je to upravo „mazda“ koja je kasnije pronađena zapaljena. Advokati Belivuka i Miljkovića juče su tražili i da im pritvor bude ukinut, ili zamenjen kućnim pritvorom, ali je taj predlog sudsko veće odbilo.

Jelena Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Šta je odalo Belivuka?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track