Sudija Mevlida Jašarevića izbacio sa suđenja

Slučaj Jašarević

Sudija Mevlida Jašarevića izbacio sa suđenja

Crna Hronika -
ašarević nije ni ušao u sudnicu, nego je poručio preko svog advokata Senada Dupovca kako "ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haškim tribunalom pa mu se stoga ne prave problem

SARAJEVO – Vehabija Mevlid Jašarević kome se pred Sudom BiH sudi zbog terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, krajem oktobra prošle godine u Sarajevu trajno je udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka zbog nepoštovanj suda.

Osim Jašarevića kako piše bosanski portal Vijesti.ba iz sudnice su udaljeni i Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su optuženi za pomaganje Jašareviću.

"Kratko i jasno: ovaj sud neće postupati ni prema vašim, ni prema ničijim drugim verskim uverenjima", kazao je optuženima sudija, dodajući kako neće dopustiti da se u sudnici "radi predstava i vređa njegovo i dostojanstvo države BiH".

Jašarević zapravo nije ni ušao u sudnicu, gde je bio zakazan početak dokaznog postupka, poručivši preko svog advokata Senada Dupovca kako "ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haškim tribunalom pa mu se stoga ne prave problemi".

Fojnica i Ahmetspahić su na sudijino pitanje zbog čega odbijaju da ustanu rekli da to čine iz svojih verskih uverenja."Verski propisi zabranjuju mi da ustanem. Ustati bih mogao samo pred poslanikom Muhamedom", kazao je Fojnica, dok je Ahmetspahić konstatovao kako se muslimani pred Sudom BiH diskriminiraju jer im se ne dopušta da se pridržavaju svojih verskih pravila.

Sudija im je odgovorio kako Sud BiH nije mesto gde će se praktikovati vjerska načela, a onda ih izbacio iz sudnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track