Najnovije vesti

TRAŽE DOŽIVOTNI ZATVOR ZA SRBE SA ZAKINTOSA! Zora Dobričanin: Čekamo prevod optužnice, ali ta kazna nije moguća!
Foto: Kurir

SUĐENJE ZA SMRT HENDERSONA

TRAŽE DOŽIVOTNI ZATVOR ZA SRBE SA ZAKINTOSA! Zora Dobričanin: Čekamo prevod optužnice, ali ta kazna nije moguća!

Crna Hronika

Branilac srpskih mladića okrivljenih za ubistvo američkog turiste Bakarija Hendersona na Zakintosu, u julu prošle godine, advokatica Zora Dobričanin Nikodinović potvrdila je da je protiv njih grčko pravosuđe podiglo optužnicu, napominjući da je odbrana još nije dobila jer je u toku prevođenje na srpski jezik.

 

Što se tiče dvojice njenih branjenika, Zora Dobričanin Nikodinović kaže da su oni mlađa punoletna lica i s obzirom na to, "čak i pod uslovom kada bi se radilo o krivičnom delu za koje su optuženi, oni ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora".

 

"Još uvek nismo dobili zvaničan prevod optužnice, pa je sve što se u međuvremenu objavljuje proizvoljna interpretacija. Nakon što dobijemo optužnicu pristupićemo finalnoj pripremi odbrane", napomenula je Dobričanin Nikodinovićeva.

 

foto: Zorana Jevtić

 

Dodala je da se za sada ne zna kada će biti suđenje i gde će se održavati.

 

Politika je danas prenela pisanje grčkih medija, da se za sedam srpskih državljana, koji su među devet optuženih za ubistvo amerikanca Bakarija Hendersona na Zakintosu, u optužnici traži najstroža kazna doživotnog zatvora.

 

Dobričanin Nikodinovićeva je tim povodom ukazala da se taj postupak otpočetka vodi povodom krivičnog dela "teško ubistvo", za koje je prema grčkim zakonima zaprećen doživotni zatvor.

 

Što se tiče dvojice njenih branjenika ona je istakla da su oni mlađa punoletna lica, i kako kaže, s obzirom na tu činjenicu, "čak i pod uslovom kada bi se radilo o krivičnom delu za koje su optuženi, oni ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora".

 

foto: Printscreen

 

"Proučavajući i grčke propise, takođe smatram, da optuženi Srbi ne bi trebalo da budu odgovorni za to krivično delo, već možda neki od njih eventualno za mnogo blaže krivično delo, a u čemu su sa mnom saglasne i moje kolege iz Grčke", napomenula je advokatica.

 

Podsetila je i na nalaz veštaka sudske medicine Branislava Aleksandrića, čiji je zaključak da je smrt nastupila praktično od prvog udarca koji je Henderson zadobio u predelu lica i da bi smrt nastupila i da nakon toga nije više nijednom šutnut u predelu tela ili udaren.

 

"Prema tom nalazu, smrtna posledica nije uzročno posledično vezana sa šutiranjem sa video snimka, koji se eksponira u javnosti", rekla je Dobričanin Nikodinovićeva.

 

Ističući da je pred odbranom velika borba pred grčkim sudom, ona se nada da okrivljeni Srbi neće biti "oglašeni odgovornim više nego što jesu, ako uopšte pred sudom bude dokazano da jesu".

 

Sedmorica Srba u ovom slučaju su otužena za učešće u prebijanju američkog turiste na ostrvu Zakintos 6. jula, od kojih je njih pet u pritvoru u Grčkoj dok se dvojica brane sa slobode u nalaze se u Srbiji.

 

Petorici osumnjičenih je nakon incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci.

 

Mladićima se na teret stavlja teško ubistvo izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV VESTI) VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...