BEŽI OD POTERNICE, CECA MU PEVA NA UVCE: Fešta folk-dive za najbližeg saradnika Radovana Karadžića!
Foto: Slobodna Bosna, Foto: PrintScreen

slavlje ljubana ećima

BEŽI OD POTERNICE, CECA MU PEVA NA UVCE: Fešta folk-dive za najbližeg saradnika Radovana Karadžića!

Crna Hronika -

Miloš Ećim, sin Ljubana Ećima, proslavio je 18. rođendan, a ponosni otac tim je povodom priredio veliku feštu za više od 400 zvanica u jednom beogradskom hotelu. Na fešti je pevala i folk-diva Ceca Ražnatović.

Na fešti je učestvovao i Milošev otac Ljuban Ećim, koji se nalazi na poternici pravosuđa BiH, piše portal Slobodna Bosna. Za Ljubanom Ećimom je još 30. novembra 2015. godine raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je navodno počionio krivično delo “zločin protiv čovečnosti”.

Tom prilikom, Ećim je u mikrofon naveo da će najdalje do kraja godine doći u Banjuluku na osnivanje “srpske sigurnosne agencije” koja će se, kako je rekao, konačno obračunati sa “srpskim izdajnicima”.

Podsetimo, Ljubana Ećima uhapsio je MUP Srbije krajem 2007. godine pod optužbom da je sa još četvoricom privedenih pripadao međunarodnoj kriminalnoj grupi, koja je na "teritoriji Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Češke i Švajcarske švercovala drogu i "vršila druga krivična dela sa elementima nasilja". Policija je prilikom pretresa stanova uhapšene petorke u Beogradu pronašla 48 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina, više falsifikovanih isprava i 210 hiljada evra, te pištolje marke škorpion i bereta, lovačku pušku, 1400 grama eksploziva i veću količinu municije i hladnog oružja.

Prema tadašnjim pisanjima banjalučkih novina, na jednom pištolju bilo je ugravirano "za komandanta Arkana". Zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja, te falsifikovanja dokumenata, Ljuban Ećim je u Beogradu 1. marta 2010. godine osuđen na 28 meseci zatvora.

foto: Printskirn

Tužilaštvo je odustalo od optužbe protiv Ećima za kriminalno udruživanje i trgovinu narkoticima. Ećim je, navodno, bio blizak saradnik Milorada Ulemeka Legije i kum Željka Ražnatovića Arkana. Bio je osumnjičen da je pokušao da ubije Biljanu Plavšić, koja ga je 1997. godine smenila sa mesta zamenika načelnika Centra državne bezbednosti pod sumnjom da je umešan u šverc cigareta i druga krivična dela, među kojima i prisluškivanje tadašnje predsednice entiteta Biljane Plavšić. Ećim je bio dovođen u vezu i sa pretnjama smrću Dodiku, dok je bio predsdnik Vlade RS.

Ećim je važio za jednog od najbližih saradnika Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske.

Iako su mnogi tada bili uvereni da je ovaj bivši debeovac hapšenjem u Srbiji 2007. godine završio svoju "patriotsko-dilersku karijeru", Ljuban Ećim se ukazao u banjalučkoj javnosti u predvečerje obeležavanja Dana Republike Srpske u januaru 2012. godine, kada je doveden u vezu sa Boškom Stanišljevićem, koji se dobrovoljno predao policiji i priznao da je on sakrio oružje u banjalučkoj dvorani "Borik" radi dalje preprodaje.

(Kurir.rs / Slobodna Bosna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track