OPLJAČKAN MANASTIR SVETE BOGORODICE U RIPNJU: Razbojnik u svetinju ušao preko merdevina, u toku liturgije ukrao 300.000 DINARA i 4.000 EVRA!
Foto: Zorana Jevtić

TEŠKA KRAĐA

OPLJAČKAN MANASTIR SVETE BOGORODICE U RIPNJU: Razbojnik u svetinju ušao preko merdevina, u toku liturgije ukrao 300.000 DINARA i 4.000 EVRA!

Crna Hronika -

Lopov je uzeo oko 4.000 evra i 300.000 dinara iz sobe koja se nalazi u konaku manastira, u koju je ušao preko merdevina u trenutku dok je 100 vernika prisustvovalo službi u ovoj svetinji

Nepoznati razbojnik opljačkao je juče manastir Svete Bogorodice u beogradskom naselju Ripanj i odneo 300.000 dinara i 4.000 evra, koje su monahinje godinama prikupljale kako bi oslikale manastir, uvele vodu, ali i pripremile predstojeću manastirsku slavu.

Pljačka je otkrivena juče u popodnevnim satima, kada je igumanija manastira mati Zlata ušla u konak u dvorištu manastira i videla da je neko provalio u njenu sobu, u kojoj je, između ostalog, čuvala i novac.

- Pretpostavlja se da se pljačka dogodila juče u jutarnjim satima, dok su monahinje služile liturgiju. Lopov se popeo pomoću merdevina na prozor konaka koji je okrenut ka ulici, iskoristivši nepažnju monahinja, koje su u tom trenutku bile u manastiru sa stotinak vernika. Najpre je pokidao metalnu mrežu na prozoru, a potom upao u sobu i ukrao kutiju s novcem. Očigledno da je lopov dobro poznavao manastir i konak, ali je i najverovatnije znao gde se nalazio novac. Nakon krađe lopov je uspeo neprimetno da pobegne - kazao je za Kurir izvor iz istrage.

foto: Zorana Jevtić

Igumanija Zlata kazala je juče za Kurir da je pljačku otkrila tog popodneva.

- Ušla sam u sobu i videla da je mreža na prozoru iskidana. Prozor inače nikad nisam zatvarala, a kad sam videla da nema novca, odmah sam obavestila sestrinstvo i policiju. Veoma smo potreseni zbog krađe, jer to nije moj niti naš, već narodni novac, koji je godinama sakupljan od naroda - kazala je za Kurir igumanija Zlata.

foto: Zorana Jevtić

Ona kaže da je novac trebalo da bude potrošen na slikanje ikona, sprovođenje vode u manastiru, kao i za predstojeću slavu.

Vest da je počinjena toliko drska krađa odmah se proširila čitavim naseljem i uznemirila meštane.

- Stanujem dve kuće od manastira i veoma sam uznemiren zbog svega što se dogodilo. Nadam se da će policija uskoro rešiti slučaj jer se niko od nas ne oseća bezbedno. Noćas sam nekoliko puta ustajao da proverim da li su vrata zaključana - kazao je novinarima meštanin Ripnja i prvi komšija monahinja Prvoslav Drobnjak.

Prilozi Lopov poznavao teren

Meštanin i komšija igumanije Zlate Prvoslav Drobnjak kaže da nema sumnje da je pljačku počinio neko ko dobro poznaje čitav teren. - Siguran sam da je lopov neko ko dobro poznaje manastir, monahinje, ali i čitav kraj. Zbog toga smo dodatno uznemireni - tvrdi Drobnjak.

(Kurir.rs/Ivan Milićević-Jelena Rafailović/Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja