KRIMINOLOZI OTKRIVAJU PROFIL PLAĆENIH UBICA: Ko su ti ljudi, odakle se unajmljuju i koliko novca uzimaju da bi UBILI NEKOGA!
Ilustracija, Foto: Youtube

EGZEKUTORI

KRIMINOLOZI OTKRIVAJU PROFIL PLAĆENIH UBICA: Ko su ti ljudi, odakle se unajmljuju i koliko novca uzimaju da bi UBILI NEKOGA!

Crna Hronika -

Koliko će naručilac ubistva platiti profesionalnu likvidaciju svog neprijatelja zavisi od toga kakav je status žrtve i koliko je opasna. Likvidacije osoba koje pripadaju kriminalnom miljeu obično se kreću oko 30.000 evra.

Ubistvo Dragoslava Miloradovića (43) koje se dogodilo u ponedeljak uveče ispred perionice u Višnjičkoj ulici na Karaburmi delo je plaćenih ubica.

O tome jasno svedoči način likvidacije Miloradovića, inače kuma Luke Bojovića, vođe Zemunskog klana. Miloradovića su u dvorištu auto-perionice ubila dva muškarca koja su obučena u crno sa kacigama na glavama prišla na motoru "kavasaki" i u njega ispalili 15 metaka, pa nestali bez traga.

Da je zločin bio dobro isplaniran najbolje govori to što su ubice kružile ulicom čekajući da Miloradović izađe iz svog automobila kako bi imali jasnu metu. Onog trena kada mu je zazvonio telefon i on je izašao iz auta i seo na klupicu pored, ispred njega se zaustavio crni motor sa dve osobe na njemu.

Još se utvrđuje da li su obe osobe pucale u njega, ili samo jedna, ali u Miloradovića je ispaljena kiša metaka. Pao je na zemlju, pa je overen sa još nekoliko hitaca.

Ubice su onda okrenule motor i brzo nestale sa lica mesta.

Po dobro poznatom scenariju profesionalaca, pobegli su u zabačeno mesto, ovoga puta u Zvezdarsku šumu, i zapalili motor kako bi prikrili svaki svoj trag.

Cenu "diktira" žrtva

S obzirom da je Miloradović bio kum i blizak saradnik Luke Bojovića, sumnja se da su ubice za ovu egzekuciju uzele dosta novca. Posebno kada se uzme u obzir da je Bojović neko ko ubistva najbližih ne prašta, već se vodi krilaticom "oko za oko, zub za zub". Ubice su za izvršenje ove likvidacije gotovo sigurno zahtevale ozbiljnu sumu novca kako bi posle zločina mogli da nestanu i dobro se sakriju od Bojovićeve osvete.

I prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, cena likvidacije zavisi od toga ko je buduća žrtva, ali i od toga da li i koliko obezbeđenje ta osoba ima i od toga koliko bi to ubistvo moglo biti teško.

"Prema informacijama "iz podzemlja" cena egzekucije, takođe, zavisi i od toga koje će oružje koristiti tom prilikom, ali i od načina na koji će počinioci posle biti zaštićeni. Ima maloletnika koji su spremni da za 200 evra ubiju nekoga, i ta ubistva nemaju veze za profesionalnim, a ako je status žrtve problematičan cena se kreće do 30.000 evra", objašnjava Radovanović.

Kako kaže, žrtva "problematičnog statusa" je ona koja je poznata, dobro rangirana u krimi krugovima ili je veliki prijatelj nekog poznatog kriminalca.

"Dosta toga zavisi i od toga koje će posledice snositi ubice", kaže on.

Radovanović naglašava da cene likvidacija mogu varirati i od klana do klana.

"Nema baš ustaljenog i dogovorenog cenovnika za tako nešto, već su to najčešće "pogađanja" od slučaja do slučaja", kaže on.

Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije kaže da su u mnogim slučajevima one izvršene i "za džabe".

"Cena likvidacije je rastegljiva stvar jer neki, poput članova kriminalnih grupa ubijaju i bez para kako bi dobili bolje mesto u okviru kriminalne grupe", kaže Novaković.

On dodaje da likvidacije ipak mogu koštati od nekoliko hiljada evra, pa do milionskih vrednosti. On, takođe, napominje da to zavisi od toga ko je žrtva.

Kriminlozi se slažu da su plaćene ubice često različiti profili ljudi i da među njima ima amatera, poput "klinaca koji će ubiti za sitne pare" kako bi imali sebi za drogu.

Međutim, Radovanović dodaje da su ozbiljne profesionalne ubice obično vrlo specifične osobe.

"To su uglavnom oni koji su prošli ratišta, edukovani su u službama bezbednosti ili specijalnim jedinicama. Oni koji su vični u korišćenju oružja, pucanju u pokretu", objašnjava on.

Kriminlog dodaje da se profesionalne ubice uglavnom unajmljuju iz zemalja u okruženju.

"Ili se iznajmljuju iz krugova bivših specijalnih jedinica", objašnjava Radovanović.

Kurir.rs/Blic/B. Bogosav/Foto: Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja