ŠTA SE KRIJE IZA LIKVIDACIJA U BEOGRADU I KRUŠEVCU: Agent i legionar ubijeni zbog 20 kilograma kokaina?
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

IStraga

ŠTA SE KRIJE IZA LIKVIDACIJA U BEOGRADU I KRUŠEVCU: Agent i legionar ubijeni zbog 20 kilograma kokaina?

Crna Hronika -

Policija je došla do informacija da je nekoliko meseci pre likvidacije Gorgije Darmanovića u Beogradu, sin njegovog ubice iz Kruševca Dejana Stankovića, nekadašnjeg člana Legije stranaca, boravio u Južnoafričkoj Republici i ne isključuje se mogućnost da je preko njega naručena likvidacija

Ubistvo tajnog agenta Gorgije Gorga Darmanovića (58), koje je, prema policijskim informacijama, 6. maja na Novom Beogradu izvršio bivši legionar iz Kruševca Dejan Stanković Ždrokinac (71), naručio je jedan od šefova južnoafričkog podzemlja, i to zbog nestanka tovara kokaina.

Izvor Kurira otkriva da operativni podaci ukazuju na to da je likvidirani agent označen kao meta pre nekoliko meseci i da je posrednik između naručioca i Stankovića bio ubičin sin. Podsetimo, dan posle ubistva Darmanovića, u Kruševcu je ubijen Vojin Stanković, sin Dejana Stankovića, a mesec dana kasnije i on.

Kontakti u podzemlju

- Dejan Stanković je imao odlične kontakte u južnoafričkom podzemlju, jer je neko vreme i sam boravio u toj državi. I kada se vratio u Srbiju, prema informacijama koje su prikupljene, održavao je stare veze. Nekoliko meseci pre ubistva Darmanovića u Beogradu, Stankovićev sin Vojin otputovao je nakratko u JAR. Moguće je da je tamo dobio instrukcije za likvidaciju - otkriva izvor Kurira iz istrage.

On navodi da je sve počelo velikim ratom dva kriminalna klana u podzemlju te države, a povod je bio, kako tvrdi naš izvor, to što je jedna grupa od druge ukrala 20 kilograma kokaina.

- Najverovatnije je zbog toga u Johanezburgu ubijen i Milan Miki Đuričić, srpski begunac, koji je izrešetan u momentu kada je u svojim kolima stajao na semaforu. Toga dana, kako je utvrđeno, krenuo je da se sretne sa odbeglim pripadnikom "zemunskog klana". U podzemlju te države oni su bili izuzetno moćni, a da su likvidacije Đuričića i Darmanovića povezane, svedoči činjenica da su oni bili u kontaktu - objašnjava sagovornik upućen u dešavanja.

Naši plaćenici na ceni

Kako navodi, u podzemlju JAR kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije izuzetno su visoko pozicionirani.

- Dve glavne figure podzemlja bili su Čeh Radovan Krejčir i Siril Bika, koji su nekada radili zajedno. Kada su se razdvojili, Đuričić, ali i njegov prijatelj s kojim je bio u bekstvu Dobrosav Gavrić priklonili su se Biki. Preuzeli su praktično jedan deo teritorije te države, na kojoj su kontrolisali šverc kokaina - otkriva naš izvor.

Pojačano obezbeđenje I Gavrić u opasnosti?

Pokojni Milan Miki Đuričić i Dobrosav Gavrić iz Srbije su pobegli 2006, kada su osuđeni na 30, odnosno 35 godina zatvora za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u "Interkontinentalu". O njima se ništa nije znalo do 2011, kada je Gavrićev identitet otkriven pošto je ranjen u pucnjavi u kojoj je ubijen vođa kriminalnog podzemlja Siril Bika. Gavrić je otad iza rešetaka i navodno su mu posle ubistva Đuričića pojačane mere obezbeđenja.

(Kurir.rs/ Danijela Jovanović/ Foto: Zorana Jevtić/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track