RODITELJI OPREZ, NARKO-DILERI NAM TRUJU DECU: Mladića ubili ekstazijem! U krvi imao pet puta veću dozu od smrtonosne!
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

RODITELJI OPREZ, NARKO-DILERI NAM TRUJU DECU: Mladića ubili ekstazijem! U krvi imao pet puta veću dozu od smrtonosne!

Crna Hronika -

Jovan Paunović preminuo na VMA nakon što je u noćnom izlasku s drugovima popio tablete opasne sintetičke droge. Porodica sumnja da ga je neko otrovao jer je Jovan bio sportista i odličan đak

Jovan Paunović (17) iz Beograda preminuo je tokom vikenda nakon što je u noćnom provodu uzeo prekomernu dozu ekstazija. Mladić je nakon što mu je pozlilo prebačen na VMA, ali je u toku dana preminuo.

Prema informacijama koje su se pojavile, mladić je prošle subote izašao sa drugovima da proslavi 18. na jedan poznati prestonički splav. Navodno je od jedne devojke kupio dve tablete ekstazija, od čega mu je pozlilo, pa je oko 2.15 časova iznet ispred kluba. Nejasno je gde su bili njegovi drugovi, jer su mladića oko 5.30 našli prolaznici.

Kobna proslava...Jovan Paunović
Kobna proslava...Jovan Paunovićfoto: Privatna Arhiva

- Mladić je ležao na pločniku, doživljavao nešto nalik epileptičnom napadu. Prolaznici su pokušali da mu ukažu pomoć, ali je ekipa Hitne pomoći pozvana tek oko 5.30 časova, kad ih je policija obavestila o mladiću koji se nalazi ispred splava. Paunović je prebačen na VMA, gde je ležao na odeljenju intenzivne nege, ali je u toku te večeri preminuo. Na osnovu analize krvi utvrđeno je da je mladić u organizmu imao pet puta veća dozu ekstazija od smrtonosne - rekao je naš izvor.

Cene droge u Srbiji

x marihuana - 800 do 1.200 dinara x ekstazi (tableta) - 500 do 1.000 dinara x MDMA (kristal ili prah) - oko 30 evra x spid - 1.000 dinara x LSD - 1.500 dinara x kokain - od 80 do 100 evra

Porodica preminulog mladića izrazila je sumnju da je Jovana, koji je bio sportista i odličan đak, neko zapravo na splavu otrovao narkoticima.

- Rođaci nisu znali da li je mladić ikada konzumirao ekstazi, a prema njihovim informacijama, kupio je samo dve tablete te večeri. Nepoznanica je kako je u njegov organizam dospela tako velika količina droge - dodao je naš sagovornik iz policije.

Zbog toga je Više tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikološke analize, koje će pokazati koliko je tačno narkotika nađeno u mladićevoj krvi. Smrt od prekomerne doze tableta ekstazija, nažalost, nije retka pojava, a da stvar bude još alarmantnija, ove tablete jeftinije su i dostupnije nego ikad.

To ističe i kriminolog Zlatko Nikolić, koji smatra da droge ima sve više na ulicama i u noćnim klubovima.

- Droga može svuda da se nađe, a ta količina narkotika i dilera na ulicama potvrđuje da ima i sve više korisnika. Roditelji dece koja počinju da izlaze noću dovoljno su obavešteni o svim opasnostima koje droga nosi sa sobom, pa sa svojom decom moraju otvoreno da razgovaraju o toj temi. Smatram da deca i dalje radije veruju svojim roditeljima nego bilo kome drugom - smatra Nikolić, napominjući da bi država morala efektivnije da kažnjava narko-dilere. Psihijatar Ivica Mladenović potvrđuje za Kurir da smrt od predoziranja ekstazijem nije retka pojava.

- Ekstazi (MDMA) spada u grupu amfetamina kojih ima na stotine, kao i spid, met ili kristal. Oni spadaju u grupu droga koje, žargonski rečeno, "dižu", što znači da ubrzavaju rad srca, metabolizam, pojačavaju znojenje. U organizmu izazivaju gubitak vode i minerala, zbog čijeg nedostatka mogu stradati, najčešće, srce i mozak - objašnjava Mladenović.

Šta je MDMA i koji su efekti

MDMA ili ekstazi je sintetička psihoaktivna droga, derivat amfetamina. Klasifikuje se kao jača psihoaktivna droga i najčešće se nalazi u obliku tableta. Uobičajene doze od 75 do 100 miligrama počinju da deluju u roku od 20 do 40 minuta. Simptomi su proširene zenice, rast pritiska, ubrzan rad srca, gubitak apetita i velika izdržljivost bez znakova umora. U slučaju trovanja dolazi do halucinacija, a može se i ozbiljno ugroziti fizičko zdravlje. Najčešće dolazi do zapaljenja jetre i bubrega, insuficijencije bubrega i srca, kardiomiopatije, nervnih oboljenja, ali i konvulzija epileptičnog karaktera.

(Kurir.rs/J.Ivić-I.Milićević/Foto:Shutterstock/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja