TAJNA SAKATOG LEŠA: Misterija Topolske 12! Delili su strast prema patologiji, uživali u seciranju tela
Foto: arhiva

CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA

TAJNA SAKATOG LEŠA: Misterija Topolske 12! Delili su strast prema patologiji, uživali u seciranju tela

Crna Hronika -

Beogradski inspektori saznali su da je misteriozni paket iznet iz podstanarskog stana na Vračaru u kome su živela dvojica braće

Vest da je na železničkoj stanici u Nišu pronađen iskasapljen leš nepoznatog muškarca bez glave i nogu, koji je prethodnog dana doputovao teretnim vozom iz Beograda maskiran u veliki paket, šokirala je u maju 1929. godine jugoslovensku javnost. Policija je po hitnom postupku najpre morala da identifikuje leš, a potom i pronađe ubicu, a svaki njen korak bio je pod budnim okom javnosti.

foto: arhiva

Nakon što su beogradski inspektori pronašli taljigaša s Kalenićeve pijace, koji je potvrdio da je prevozio paket sličan onom u kom je bilo sakriveno obezglavljeno telo, istraga se iznenada koncentrisala na podstanarsku sobu u Topolskoj ulici 12 na Vračaru.

Taljigaš je upravo sa te adrese pokupio prtljag izvesnog Konstantina Aleksandroviča Rikmana, ruskog imigranta, starosti oko 50 godina, koji je tu boravio kod sinova Đorđa i Igora. Policija je zakucala na vrata podstanarske sobe u Topolskoj 12 i u njoj zatekla samo Đorđa Rikmana. On je kazao da mu je brat nedavno otputovao u Brazil zbog posla, dok je otac otišao u Bor, takođe nekim poslom.

foto: arhiva

Taman kad se policiji učinilo da je istraga ponovo zapela, stigli su rezultati obdukcije obezglavljenog leša. Patolozi beogradskog Instituta za sudsku medicinu napisali su da su na obezglavljenom telu konstatovali nekoliko starijih ožiljaka, na vrlo specifičnim mestima. Kada je Đorđe Rikman potvrdio da je i njegov brat imao baš takve ožiljke, policiji se konačno učinilo da je došlo do pomaka u istrazi. Dnevni list Vreme odmah je objavio informaciju da je obezglavljeni leš zapravo Igor Rikman, dok je policija nastavila da mudro ćuti i vodi istragu ispitujući Igorove prijatelje. Ubrzo su saznali da je ovaj mladić bio izrazito zainteresovan za sudsku medicinu, kao i da je prijateljima često pričao kako je tokom školovanja uživao u radu s lekarima na seciranju leševa. Bio je veoma blizak s mladićem Vladimirom Kobanovim, sa kojim je delio ljubav prema patologiji i s kojim je navodno otputovao u Brazil. Policija je odmah posetila biro za zapošljavanje ruskih izbeglica, koje su, između ostalog, organizovale put u zemlje Južne Amerike. Proverom tamošnje dokumentacije utvrđeno je da Igor Rikman nikada nije otputovao iz Beograda, za razliku od njegovog prijatelja Vladimira Kobanova.

Nastaviće se

Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track