CARINICI UHVATILI 29 ILEGALNIH MIGRANATA ZA MESEC DANA: Najčešće upadali u kamione bez znanja vozača (FOTO)
Foto: Uprava Carina Srbije

migrantska kriza

CARINICI UHVATILI 29 ILEGALNIH MIGRANATA ZA MESEC DANA: Najčešće upadali u kamione bez znanja vozača (FOTO)

Crna Hronika -

Carinici su tokom juna 2018. godine na nekoliko najfrekventnijih graničnih prelaza osujetili 29 ilegalnih prelazaka preko državne granice, saopštila je Uprava carina Srbije.

"Poslednji u nizu bezuspešnih pokušaja dogodio se 20. juna, kada je kamion bugarskih registarskih oznaka koji je iz Bugarske ka Italiji prevozio foliju stigao do graničnog prelaza Šid. Vozač kamiona je rekao da sumnja da se u prikolici nalaze migranti, jer je primetio tragove na njoj. Carinski službenici su zaista pregledom tovarnog dela otkrili jednog sakrivenog Avganistanca", piše u saopštenju.

foto: Uprava Carina Srbije

Takođe, kod Šida je i 13. juna pronađen jedan Avganistanac u kamionu turskih registarskih oznaka koji je prevozio auto-delove i tekstil iz Turske ka Holandiji.

U Upravi carina Srbije kažu da je vozač posumnjao da se neko nalazi u prikolici jer je video presečenu ceradu na krovu.

foto: Uprava Carina Srbije

"I na Batrovcima je istog dana skener pokazao pet silueta, kako se ispostavilo Avganistanaca, u tovarnom delu kamiona makedonskih registarskih oznaka koji je iz te zemlje prevozio kamene ploče, PVC prozore i vrata, kao i nameštaj za švajcarsko tržište. Carinici na Šidu su i 12. juna otkrili jednog Libijca u tovaru čeličnih gredica koje je kamion smederevskih registarskih oznaka transportovao iz Srbije ka Italiji. Tada je 41-godišnji vozač kamiona, državljanin Hrvatske, carinicima prijavio da je na paletarniku ispod tovara video migranta", piše u saopštenju.

foto: Uprava Carina Srbije

Na Šidu je i 4. juna zabeleženo da su dva Pakistanca pokušala da ilegalno pređu granicu sa Hrvatskom sakrivena u kamionu makedonskih registarskih oznaka koji je iz Makedonije za belgijsko tržište prevozio metalnu konstrukciju. Vozač je carinicima rekao da je pravio pauzu u blizini Beograda, a da je, nakon što se vratio u kamion, primetio da je carinska sajla oštećena.

foto: Uprava Carina Srbije

"Na Batrovcima je 6. juna snimak sa skenera pokazao siluetu Avganistanca u kamionu turskih registarskih oznaka koji se kretao od te zemlje ka Švajcarskoj, prevozeći tekstil u rolnama, elektro-opremu i kuhinjske elemente. I dan ranije je na istom graničnom prelazu skener otkrio dvojicu mladića iz Bangladeša sakrivene među umivaonicima i sanitarnom robom koje je kamion turskih registarskih oznaka prevozio na relaciji Turska – Nemačka", saopštili su iz uprave.

foto: Uprava Carina Srbije

Na Batrovcima su 1. juna u kamionu turskih tablica koji je saobraćao ka Francuskoj, pronađeni dvojica Iranaca i Pakistanac. Drugi pokušaj istoga dana otkriven je i u kamionu srpskih registarskih oznaka koji je iz naše zemlje ka Italiji prevozio samolepljive trake.

"Tada je skener u tovarnom delu pokazao ljudske siluete, a radilo se, kako se ispostavilo, o četvorici Avganistanaca", piše u saopštenju.

foto: Uprava Carina Srbije

„Slepi putnici“ pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope i preko granice sa Mađarskom, pa su tako na Horgošu tokom ovog meseca zabeležena tri bezuspešna pokušaja. Poslednji slučaj zabeležen je 11. juna, kada su carinici u šleperu makedonskih registarskih oznaka koji je iz Makedonije za austrijsko tržište prevozio tovar radnih jakni i pantalona pronašli četiri ilegalca.

U saopštenju se dodaje i da su dvojica sakrivenih Avganistanaca otkrivena 5. juna u kamionu makedonskih tablica koji je prevozio metalne cevi na relaciji Makedonija - Češka a dan ranije trojica Avganistanaca pokušala su da se kamuflirani u tovaru stiropora koji je iz Albanije ka Nemačkoj transportovao šleper albanskih registarskih oznaka bez isprava prebace preko granice.

(Kurir.rs/Foto: Uprava carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track