Najnovije vesti

KAO MLADI EKONOMISTA OTIŠAO U POMORCE, PA OTPLOVIO U SVET KRIMINALA, ŠVERCA KOKAINA I PRANJA NOVCA: Ovo je dosije Miše Banane, jednog od najmisterioznijih likova podzemlja
Foto: Privatna arhiva

Rodoljubu Raduloviću i pevačice posvećivale pesme

KAO MLADI EKONOMISTA OTIŠAO U POMORCE, PA OTPLOVIO U SVET KRIMINALA, ŠVERCA KOKAINA I PRANJA NOVCA: Ovo je dosije Miše Banane, jednog od najmisterioznijih likova podzemlja

Crna Hronika

Rodoljub Radulović (69), zvani Miša Banana ili Miša Amerikanac, iz Kotora je došao u Beograd 1975. kao mladi ekonomista, da bi izrastao u lice sa poternice koje je optuženo za šverc kokaina iz Južne Amerike.

foto: Mladen Šurjanac

Rodoljub Radulović u žižu javnosti dospeo je 2009. godine, tokom istrage koju je srpska policija pokrenula protiv narko-bosa Darka Šarića i njegovih saradnika zbog šverca kokaina i pranja novca. Tada su utvrđeni brojni kontakti Šarića sa Radulovićem, "biznismenom" koji se poslovima bavio uglavnom u Americi, ali koji je često boravio i u Srbiji, gde je imao veze sa uticajnim ljudima iz podzemlja.

Radulović se tereti da je od januara 2009. organizovao transport droge brodovima "Verti" i "Golden" tako što je preko svoje ofšor firme "Man Mare" ugovorio prevoz soje iz Argentine kao kamuflažu za transport narkotika po nalogu Darka Šarića i pokojnog Dragana Dudića Frica. Nadimak Banana u Srbiji je dobio zbog masovnog uvoza banana, a sumnja se da su neki od tovara sa tim voćem bili pokriće za šverc droge.

KARIJERA

Karijeru "biznismena" započeo je osamdesetih godina prošlog veka kada je sa suprugom osnovao firmu "Loks Austrija“ koja je trgovala ruskim gorivom. Rodoljub Radulović je kao mladi ekonomista iz Kotora stigao u Beograd 1975, gde je postao jedan od direktora spoljnotrgovinske firme "Hempra", a potom od 1983. bio vlasnik sličnog privatnog preduzeća u Klagenfurtu. Izrastao je u velikog trgovca sa dvadesetak firmi na tri kontinenta. Kada je 2011. godine doveden u vezu sa klanom Darka Šarića, nedostupan je srpskom pravosuđu i policiji.

foto: Dado Đilas

Miša Banana iz Srbije je otišao nekoliko meseci pre akcije "Balkanski ratnik", koja je započeta zaplenom 1,6 tona kokaina u Urugvaju sredinom oktobra 2009. godine. U leto 2009, dok je bio pod merama praćenja, otišao je iz Srbije u momentu kada je u Grčkoj došlo do problema sa švercom skoro dve tone kokaina koje su njegovim brodom prošvercovane iz Južne Amerike. Radulović se posle toga nije vraćao u Srbiju, ali je navodno i dalje bio na vezi sa mnogim visokim državnim službenicima.

"NEMAM ŠTA DA KRIJEM"

U trenutku kada se protiv njega čekalo podizanje optužnice u postupku protiv Šarićeve grupe, Radulović je za iz Španije 2011. godine potvrdio da je imao nekoliko teretnih brodova koji su plovili na relaciji Južna Amerika - Evropa u vreme kada je ova grupa švercovala tone kokaina.

DAČIĆ I BANANA

Dve godine kasnije, 2013. godine, srpsku javnost uzburkala je veza Ivice Dačića, tadašnjeg premijera države, i Miše Banane. Dačić je medijima potvrdio da se nekoliko puta susreo sa Radulovićem, ali da tada, na osnovu policijskih informacija, nije znao ko je on.

foto: Printscreen

Dodao je i da je sa Radulovićem vodio privatne razgovore i da nikada tema nije bila Darko Šarić. Prošle nedelje ovako je za Kurir komentarisao navodno hapšenje.

"Sada bih voleo da Radulović kaže šta ima i da time stavimo tačku na sve izmišljotine, pa neka se sad sekiraju drugi koji su sa njim bili bliski", rekao je Dačić. Osim toga, rekao je i da bi hapšenje trebalo da zabrine "bivši režim".

BLOKIRANI NOVAC I NEKRETNINE

Raduloviću je 2015. godine po nalogu FBI blokirano 12 miliona u bankama u Švajcarskoj, Monte Karlu i SAD.

foto: Mladen Šurjanac

"Raduloviću ponestaje sredstava sa skrivanje, jer utočište plaća mnogo, a ne može da koristi ogromna sredstva koja su mu blokirana. Međutim, zasad je odustao od predaje Srbiji, koju je najavljivao 2013. i 2014, jer je njegov uslov da ne ode u pritvor, već da se brani sa slobode", kaže izvor.

On je u nekoliko navrata preko posrednika poručivao da želi da se preda i najavljivao dolazak. Međutim, odustao bi u poslednjem trenutku, sredinom prošle godine jer ne želi da bude u zatvoru. Tražio je da kada sleti na beogradski aerodrom, bude sproveden na saslušanje.

"MIŠO MOJ"

Te 2011. godine o "misterioznom" Miši otvorila je dušu i pevačica Ana Nikolić, priznajući da je jednu pesmu posvetila upravo Raduloviću.

foto: Dragan Kadić

Poznato je da su bili i u vezi na početku njene karijere.

(Kurir.rs/Blic/Miroslava Brkić/Foto: Privatna arhiva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...