MIKIJEVO UBISTVO POKRENULO SERIJU LIKVIDACIJA: Ubijeno  čak PETORO Srba!
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen, Đorđe Jovanović

JUŽNOAFRIČKO PODZEMLJE

MIKIJEVO UBISTVO POKRENULO SERIJU LIKVIDACIJA: Ubijeno čak PETORO Srba!

Crna Hronika -

Milan Đuričić Miki prva je žrtva u žestokom ratu mafije koji je otpočeo, navodno, zbog nestanka tovara droge.

Serija likvidacija Srba povezanih sa južnoafričkim podzemljem počela je 25. aprila, kada je u Johanezburgu, kada je ubijen Milan Đuričić Miki (47), koji se u toj državi krio nakon što je naše pravosuđe raspisalo poternicu za njim nakon što je osuđen na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana.

Potom su tokom maja i juna u Srbiji ubijena još trojica naših državljana povezanih sa Južnoafričkom Republikom, da bi u sredu u Johanezburgu na gotovo identičan način kao i Miki Đuričić likvidiran i Darko Kulić (46), nekadašnji saradnik i saborac Đorđa Božovića Giške. Policija veruje da je Kulić povezan sa Mikijem Đuričićem.

Bekstvo iz Srbije

Miki Đuričić je iz Srbije pobegao uoči izricanja presude za ubistvo Arkana 2006. i punih 12 godina, sve do brutalne likvidacije, o njegovoj sudbini ništa se nije znalo.

Kako se ispostavilo posle ubistva, Đuričić je u podzemlju JAR tokom godina života u toj državi izgradio dobru poziciju u podzemlju.

- Imao je nekoliko firmi, uključujući i fabriku oružja i municije. Međutim, paralelno sa legalnim poslovima, Đuričić je bio jedan od bosova koji je kontrolisao trgovinu drogom kroz tu zemlju. Njegova likvidacija izazvala je veliki potres u južnoafričkom podzemlju, a sva ubistva koja su usledila samo su nastavak obračuna kriminalnih grupa. U rat podzemlja, kako se veruje, uključeni su veliki igrači - otkriva izvor Kurira.

foto: Kurir

Miki Đuričić, kako je Kurir pisao, ubijen je u trenutku kada je krenuo da se u jednom restoranu u Johanezburgu nađe sa Milanom Glišovićem, zvanim Miki Debeli, odbeglim pripadnikom "zemunskog klana". Glišović je, navodno, čekao Đuričića na ručku, gde ga je zatekla vest da je Miki ubijen. Navodno, čim je to čuo, pobegao je iz lokala.

Izvori upućeni u dešavanja otkrivaju da se sumnja da je krvavi sukob počeo ratom dva kriminalna klana u podzemlju te države, navodno zbog toga što je jedna grupa od druge ukrala 20 kilograma kokaina.

- Srpsko podzemlje u JAR izuzetno je jako, kao što je poznato, u pritvoru u toj državi je i Dobrosav Gavrić, jedan od Mikijevih najboljih prijatelja i ubica Arkana i dvojice njegovih prijatelja u "Interkontinentalu". Sve do likvidacije Miki je finansirao Gavrićevu odbranu u toj državi i radio na tome da mu obezbedi azil - kaže naš sagovornik.

foto: Profimedia

Na meti mafije

On navodi i da o tome da je Miki bio visokopozicioniran u podzemlju, ali da je i te kako imao dobre kontakte među uticajnim ljudima JAR, svedoči da je ubrzo posle njega u Beogradu ubijen i dvostruki agent sa kojim je sarađivao u Johanezburgu Gorgije Darmanović, koji je inače imao crnogorsko i državljanstvo JAR.

- Sumnja da su i jedan i drugi bili na meti plaćenih ubica. Likvidacija Đuričića još uvek nije rešena, ali je srpska policija otkrila da je Darmanovića na Novom Beogradu ubio jedan od vođa kruševačkog podzemlja, bivši legionar i takođe državljanin JAR Dejan Stanković Ždrokinac. I Ždrokinac je ubijen tačno mesec dana posle Darmanovića, 6. juna - podseća sagovornik Kurira.

HRONOLOGIJA

foto: Printscreen

Komplikovana procedura

Miki još nije sahranjen

Porodica Mikija Đuričića već tri meseca zbog komplikovane procedure prebacivanja tela čeka da ga sahrani u rodnom selu Klupci kod Loznice. - Majka i sestre najpre su čekale da prođe komplikovana procedura identifikacije jer je Đuričić kod sebe imao falsifikovana dokumenta. Pošto je i zvanično potvrđeno da je reč o njemu, pokrenule su postupak prebacivanja tela. Međutim, ona još uvek nije završena i Đuričić nije sahranjen - rekao je izvor Kurira blizak porodici. Inače, Đuričić je u Johanezburgu živeo sa suprugom.

Hronologija

* 25. aprila u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki * 6. maja na Novom Beogradu ubijen agent Gorgije Gorg Darmanović * 7. maja u Kruševcu ubijen je Vojin Stanković, sin Dejana Stankovića Ždrokinca * 6. juna u Kruševcu ubijen Ždrokinac, osumnjičen za likvidaciju Darmanovića * 17. jula u Johanezburgu ubijen Darko Kulić

foto: AP

Visokopozicionirani

Naši plaćenici na ceni

Izvor Kurira otkriva da su kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije u podzemlju JAR izuzetno visoko kotirani. - Dve glavne figure podzemlja bili su Čeh Radovan Krejčir i Siril Bika, koji su nekada radili zajedno. Kada su se razdvojili, Đuričić, ali i njegov prijatelj s kojim je bio u bekstvu Dobrosav Gavrić priklonili su se Biki. Preuzeli su jedan deo teritorije te države, na kojoj su kontrolisali šverc kokaina - otkriva naš izvor. On podseća da je prilikom ubistva Sirila Bika u automobilu sa njim bio i Gavrić, koji je imao dokumenta na ime Saša Kovačević i koji je tada i identifikovan i uhapšen. Istragom je navodno utvrđeno da je Čeh imao spisak za likvidaciju i da su na njemu bili oni koji bi mogli da budu nezgodni svedoci njegovih nelegalnih poslova, kao i oni koji su ga izdali. Za likvidacije je, kako su tada preneli mediji, angažovao trojicu plaćenih ubica iz Srbije i ne isključuju mogućnost da su upravo Ždrokinci dobili novac za to - objašnjava sagovornik Kurira.

foto: Đorđe Jovanović, EPA

Miki Đuričić

Milan Đuričić Miki iz Loznice, za kojim je Srbija imala raspisanu Interpolovu poternicu jer je trebalo da izdržava kaznu od 30 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja, pre ubistva u "Interkontinentalu" 15. januara 2000. nije bio poznat u kriminalnim krugovima. Navodno, u svet žestokih momaka uveo ga je njegov rođak Dragan Nikolić Gagi, jedini koji služi kaznu za učešće u ubistvu Arkana. Pre ove likvidacije, njemu se sudilo samo za krađu automobila. Međutim, posle ubistva Arkana, u pritvoru je proveo dve godine, posle čega je po tada važećem zakonu morao da bude pušten da se brani sa slobode jer nije doneta pravosnažna presuda. Redovno je dolazio na suđenja do 2006, kada se njemu i Dobrosavu Gavriću izgubio trag. O njemu se nije znalo ništa sve dok krajem aprila nije ubijen. Ispostavilo se da je imao lažna dokumenta i da je živeo luksuznim životom.

foto: Privatna Arhiva

Gorg Darmanović

Južnoafrički tajni agent Gorgija Gorg Darmanović, koji je 6. maja ubijen na Novom Beogradu, bio je navodno dvostruki tajni agent sa odličnim kontaktima sa obe strane zakona, objavili su južnoafrički mediji. Kako su naveli, osim što je radio za nekadašnju jugoslovensku tajnu službu, prikupljao je informacije i kao tajni agent Južnoafričke Republike. - Bio je loša vest. Bio je dvostruki agent - opisali su ga oni. Kako su naveli, bio je "genije s neverovatnom sposobnošću da izuzetno detaljno pamti informacije, ali i da glumi najboljeg prijatelja da bi došao do kontakta sa osobom koja ga interesuje". - Bio je izuzetno inteligentan, ali je imao veoma moćne neprijatelje. U kriminalnom podzemlju i u obaveštajnim krugovima zvali su ga Mesar ili Đavo - opisao je za medije u JAR kolega ubijenog Darmanovića.

foto: Fejsbuk

Vojin Stanković

Dan posle ubistva Gorga Darmanovića na Novom Beogradu, u Kruševcu je ubijen sin Dejana Stankovića Ždrokinca, čoveka za kog se kasnije ispostavilo da je učestvovao u likvidaciji tajnog agenta. Operativne informacije ukazuju da je pre ubistva Darmanovića upravo Vojin boravio u JAR i istražitelji sumnjaju da je on bio posrednik između naručioca ubistva i njegovog oca. U svet kriminala uveli su ga otac Dejan i stric, koji se takođe zove Vojin. Vojinov otac i stric bili su jednojajčani blizanci i za njih je javnost čula posle ubistva stomatologa Milutina Rokića 2014. u Kruševcu. Međutim, kako nije bilo moguće utvrditi koji je od braće, Vojin ili Dejan, pucao u zubara, jer imaju isti DNK, oslobođeni su optužbi.

Dejan Stanković Ždrokinac

Jedan od vođa kruševačkog podzemlja, bivši legionar Dejan Stanković Ždrokinac (71), ubijen je tačno mesec dana nakon što je likvidirao južnoafričkog tajnog agenta. Neko vreme je i sam živeo je u Johanezburgu i dobio državljanstvo JAR. Odlične kontakte u podzemlju te države, navodno, održavao je i kada se vratio u Srbiju. Na stare veze uputio je i sina, koji je navodno zajedno sa ocem ušao u poslove sa drogom. Sumnja se da je Ždrokinac od gazda iz JAR dobio novac za likvidaciju agenta.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Zorana Jevtić/Privatna arhiva/Profimedia/Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track