Najnovije vesti

STEFAN SE DOPISIVAO SA DEVOJKOM, A ONDA JE NJEN BIVŠI BEJZBOLKOM OD NJEGA NAPRAVIO INVALIDA: Sportista je postao biljka u komi, a danas ponovo može da hoda!
Foto: Kurir

SUDBINA

STEFAN SE DOPISIVAO SA DEVOJKOM, A ONDA JE NJEN BIVŠI BEJZBOLKOM OD NJEGA NAPRAVIO INVALIDA: Sportista je postao biljka u komi, a danas ponovo može da hoda!

Crna Hronika

Stefan Jovanović pre pet godina krvnički je pretučen bejzbol palicom u

Kragujevcu. Mladić je čudom preživeo strašne povrede i sada uči život iz početka

Naš sin je bio kao biljka. I kada je izašao iz kome posle tri i po meseca, sve je morao od početka da uči. Da ponovo govori, da hoda, pokreće ruke, noge... Retko ko je i prognozirao da će da preživi...

 

Sve posvetili Stefanovom oporavku... Roditelji Nebojša i Miroslava  Jovanović
Sve posvetili Stefanovom oporavku... Roditelji Nebojša i Miroslava Jovanovićfoto: Kurir

Ovako životnu tragediju sada 25-godišnjeg Stefana prepričavaju njegovi roditelji Nebojša i Miroslava Jovanović iz Kragujevca. Stefana je u martu 2013. godine, u kafiću preko puta Politehničke škole, mučki i krvnički napao sugrađanin Darko Radivojević, zajedno sa pomagačem Nikolom Šitom.

 

Radivojević je, dok je Šito sprečavao druge prisutne da pomognu, bezdušno, s leđa, bejzbol palicom nekoliko puta udario Stefana. Dva udarca u glavu od sportiste su u trenutku napravili invalida, koji se i dan-danas oporavlja. Razlog je bio bezazlen. Stefan se dopisivao preko Fejsbuka s devojkom koja se nekada zabavljala s Radivojevićem.

 

Agonija i patnja
 

Nastali su meseci agonije i patnje. Zahvaljujući jednom od naših najboljih neurohirurga Radetu Nikoliću iz kragujevačkog Kliničkog centra, koji je sanirao tešku povredu glave, Stefan je preživeo. Mozak je bio teško oštećen... Lečenje je nastavljeno u Beogradu.
- Kako je moglo da bude, dobro je. Sada vidim na levo oko toliko da mogu da pišem poruke na telefonu, na desno još ne vidim. Leva šaka mi je nepokretna, i uopšte s levom stranom imam problema. Desna noga ide nabolje, mogu da hodam donekle. Ali valjda će biti dobro - kaže Stefan za Kurir.

 

foto: Kurir

On je hrabar momak, veliki borac. Ne gubi nadu. U dvorištu su invalidska kolica koja je godinama koristio, sprave, traka za trčanje... Uglas Jovanovići hvale zaposlene u Klinici za rehabilitaciju „Miroslav Zotović“ u Sokobanjskoj u Beogradu i ubeđeni su da bez tamošnjih lekara nikada ne bi prohodao. Mišići su bili atrofirali, morali su da mu ispravljaju i istežu noge, uz nesnosne bolove.
Cela porodica život je posvetila tome da se Stefan oporavi. Nebojša je na birou, Miroslava nigde ne radi i pet godina 24 sata je uz sina, koji samostalno ne može da se kreće dalje od kapije u dvorištu. Ćerka Una je morala četiri godine da bude kod bake u Novom Sadu. Za preskupo lečenje ni sami ne znaju kako se snalaze. Prava na banju više nemaju, a treba i trebalo je plaćati logopede, fizioterapute, odlaske u Beograd, Niš...

 

Nada u Rusiji
 

Lečenje u Nišu Stefanu je pomoglo, počeo je da pliva, što je veliki napredak. Jovanovići sada po četvrti put idu u Rusiju kod čuvenog doktora Ernsta Muldaševa u grad Ufa, blizu granice sa Kazahstanom, u nadi da će Stefan povratiti vid. Jedan odlazak košta oko četiri hiljade evra.
- On ima atrofiju očnog živca i kod nas se to ne leči. Jedino dr Muldašev ima uspeha i nada se da će Stefanu oporaviti vid - kaže majka Miroslava u ovoj priči koja govori o požrtvovanosti i borbi jedne porodice, koja ulaže nadljudske napore da pomogne svom detetu, čiji je život bespovratno promenjen zbog surovog i kukavičkog napada.

 

Maksimalne kazne
NAPADAČI I DALJE U ZATVORU

 

Stefana nekada, pre prebijanja
Stefana nekada, pre prebijanjafoto: Kurir

Stefanovi napadači su u zatvoru. Radivojević je zbog pokušaja ubistva osuđen na 12 godina zatvora, a njegov saučesnik Šito dobio je četiri godine. Šito je odležao tu kaznu, ali je zbog sličnog dela ponovo u zatvoru. Radivojević je pre napada na Jovanovića već bio osuđen na četiri meseca zatvora jer je drugog učenika, kao i školskog policajca, napao sekirom.

 

Sve povrede

 

foto: Kurir

-Teško oštećenje mozga

-Otežano govori i hoda
-Ne vidi na desno oko
-Jedva vidi na levo
-Leva šaka nepokretna
-Leva strana tela teško pokretna

APEL ZA POMOĆ

 

Jači od  smrti...Stefan je mesecima bio u bolnici
Jači od smrti...Stefan je mesecima bio u bolnicifoto: Kurir

Redakcija Kurira apeluje na čitaoce da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu oporavak nesrećnog mladića. Žiro-račun na koji se mogu uplatiti sredstva na ime Nebojša Jovanović je 205900101873087066 i otvoren je u Komercijalnoj banci.

 

(Kurir/Dragomir Ilić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...