OPTUŽNICA ZA PRVU OTMICU ZEMUNACA Otac Novaka Stevanića za Kurir: Dočekao sam da otmičara svog sina vidim na sudu!
Foto: Nebojša Mandić

kONAČNO

OPTUŽNICA ZA PRVU OTMICU ZEMUNACA Otac Novaka Stevanića za Kurir: Dočekao sam da otmičara svog sina vidim na sudu!

Crna Hronika -

Nadam se da ću posle dve decenije, ako budu osuđeni "zemunci" i policajci, dobiti neku minimalnu satisfakciju, kaže Zoran Stevanić, čiji se sin Novak ubio 1998, posle torture Dušana Spasojevića

Zoran Stevanić, otac Novaka Stevanića, koji se 1998. godine ubio nakon otmice i mučenja koje je pretrpeo od "zemunskog klana", kaže da je zadovoljan što je Više tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pripadnika Žandarmerije Saše Đajića, penzionisanog policajca Milana Radukića, kao i nekadašnjih pripadnika klana Nikole Bajića i Gorana Ristića.

Podsetimo, dvojica policajaca terete se da su sa pokojnim svedokom-saradnikom Zoranom Vukojevićem Vukom oteli Novaka Stevanića, pokazali mu legitimacije, ubacili ga u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić, pa ga predali Dušanu Spasojeviću, koji ga je maltretirao dok nije rekao gde se nalazi sef sa novcem u porodičnom stanu.

Izgurali do kraja

- Da se nismo nadali da će se sve rešiti, ne bismo se ni borili. Pretpostavljam da sada ništa više ne može da se zaustavi, ostalo je još samo da se potvrdi optužnica. Bilo je pokušaja da se Bajić, koji je sve ispričao, eliminiše kao svedok, ali se nije uspelo. Voleo bih da zahvalim tužilaštvu, pravosuđu, ministarstvu i Kuriru što smo ovo izgurali do kraja i što ću posle 21 godine, ako budu osuđeni, dobiti neku minimalnu satisfakciju - rekao je Zoran Stevanić za Kurir.

oteti mladić se ubio posle nekoliko meseci
oteti mladić se ubio posle nekoliko mesecifoto: Privatna arhiva

Kurir je prvi pisao o prvoj otmici zloglasnih "zemunaca". Klupko je počelo da se razmotava pošto je jedan od optuženih, Nikola Bajić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora, odlučio da prizna učešće u krivičnom delu i ispriča ulogu svih aktera otmice i pljačke koja se završila tragično.

Dvojica policajaca, podsetimo, sumnjiče se da su sa pokojnim svedokom-saradnikom Zoranom Vukojevićem prišla Novaku Stevaniću u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Kako se sumnja, ubacili su ga u "golf 2", za čijim je volanom bio Ristić, i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću.

Nije izdržao

- Spasojević je brutalnom torturom, kako je to potvrdio optuženi Bajić, naterao mladića da im kaže gde je sef u kom je novac. Kada je rekao, opljačkali su kuću njegovih roditelja, odneli oko 100.000 maraka i zlatan nakit. Nesrećni mladić je posle pljačke pušten, ali se posle torture koju je preživeo ubio u aprilu 1998. godine - kaže sagovornik Kurira.

(Kurir.rs/J. I. / Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja