NAKON VIŠE OD 20 GODINA DIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRVU OTMICU ZEMUNACA: Oteti mladić se kasnije ubio, a sad su osumnjičena 2 policajca i 2 člana klana
Foto: Nebojša Mandić

suđenje

NAKON VIŠE OD 20 GODINA DIGNUTA OPTUŽNICA ZA PRVU OTMICU ZEMUNACA: Oteti mladić se kasnije ubio, a sad su osumnjičena 2 policajca i 2 člana klana

Crna Hronika -

Više javni tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv dvojice policajaca i dvojice bivših pripadnika "zemunskog klana" zbog sumnje da su 1997. godine počini rabojništvo, a tokom kojeg je kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika Žandarmerije Saše Đ., zvanog Džaja, penzionisanog policajca Milana R., kao i nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana" Nikole B. i Gorana R. Portparol tužilaštva Leposava Vujanović rekla je Tanjugu da se oni optužnicom terete za krivično delo razbojništva.

Optužnica još nije potvrđena tako da njeni detalji nisu saopšteni. Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta, 21 godinu nakon izvršenja krivičnog dela za koje se sumnjiče. Viši sud u Beograduje tada odbio predlog tužilaštva da im odredi pritvor, dok je Goran R. već bio u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Nikola B. u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela koja je počinio kao pripadnik zemunskog klana. Saši Đ. je određen kućni pritvor.

Policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija. Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević.

Stevaniću su navodno prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u golf 2", za čijim je volanom bio Goran R. i potom ga predali vođi klana Dušanu Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova - prva otmica klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola B., koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje. Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998. Uhapšeni su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track