RAZVOJNI PUT NENADA ŠIPKE - OD FORENZIČARA DO PEVAČA: Istraživao Jeleninu smrt, pa snimio pesmu u njenu čast!
Foto: Printscreen, Privatna Arhiva

zločin u borči

RAZVOJNI PUT NENADA ŠIPKE - OD FORENZIČARA DO PEVAČA: Istraživao Jeleninu smrt, pa snimio pesmu u njenu čast!

Crna Hronika -

Direktor Centra za forenzička istraživanja, koji je u ime porodice ubijene pevačice vodio zasebnu istragu zločina u Borči, uplovio u estradne vode snimanjem pesme posvećene Jeleni Marjanović

Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja (CFI) iz Novog Sada, koji je više od godinu dana vodio privatnu istragu o smrti pevačice Jelene Marjanović, odlučio je da se povuče iz ovog slučaja nakon snimanja pesme posvećene tragično nastradaloj zvezdi "Granda".

Šipka se muzikom bavi od detinjstva
Šipka se muzikom bavi od detinjstvafoto: Fejsbuk Printskrin

Novosadski forenzičar je tokom višemesečnog pojavljivanja u medijima iznosio različite teorije o Jeleninom ubistvu. On je u svojim analizama koje je radio, kako je sam rekao, na osnovu snimaka, slika i tekstova, a kasnije i na osnovu kopije obdukcionog nalaza, došao do zaključka da Jelena Marjanović nije ubijena na nasipu u Crvenki, kako stoji u optužnici. Kao dokaz tome, tvrdio je da su pevačicine čarape bile čiste, uprkos tome što je izvučena iz kanala i što je bez patika bežala od ubice. Takođe, direktor CFI je insistirao na tome da se monstruozni zločin dogodio dan ranije, 1. aprila, jer se s pevačicom niko od rođaka nije čuo od tog popodneva.

Zavet Zakleo se na grobu da će naći ubicu

Nenada Šipku i CFI angažovala je Teodora Krsmanović, sestra pokojne Jelene. Međutim, tokom postupka, Teodora nije dobila status oštećene.

- Mi smo našu analizu završili, predaću je Teodori lično, da ona kao klijent raspolaže njom, a šta će da radi, to će biti njen izbor. Ukinut joj je status oštećene, nema ulogu u postupku. Ja sam na Jeleninom grobu rekao da ću naći ko ju je ubio - rekao je Šipka. Međutim, na naše pitanje da li zna ko je ubica, sagovornik je odgovorio odrečno. - Ne znam ko je ubica, ali znam gde nije ubijena - zaključio je Šipka.

Forenzičar Šipka, koji je otpevao pesmu o Jeleni Marjanović, za Kurir je objasnio razloge trenutnog menjanja profesije.

Jelena i Zoran Marjanović
Jelena i Zoran Marjanovićfoto: Privatna Arhiva, Marina Lopičić

- Ponosan sam što sam bio deo projekta, iako na prvi pogled deluje da forenzika i pesma ne idu podruku. Ja sam se nekad bavio muzikom, svirao, imao svoj orkestar, pa sam prihvatio Teodorinu ideju da otpevam pesmu koju su posvetili Jeleni. Čast mi je što sam učestvovao. Neću se baviti muzikom, ovo je samo jedan projekat s njenim prijateljima, kompozitorima poznatim u poslu, preokupacija Nenada Šipke je forenzika. U budućnosti neću sarađivati s tužilaštvima, zbog lošeg iskustva, već samo sa suprotnom stranom - poručio je naš sagovornik i istakao da svira od petog razreda osnovne škole, kao i da se snimci njegovih nastupa mogu videti na internetu.

Advokat Pišemo žalbu i ne komentarišemo estradu

Advokat Nikola Dumnić kaže da je odluka krivičnog vanpretresnog veća koje je potvrdilo optužnicu Višeg tužilaštva protiv Zorana Marjanovića za njih paradoks i da će se žaliti Apelacionom sudu.

Nikola Dumnić, advokat optuženog
Nikola Dumnić, advokat optuženogfoto: Marina Lopičić

- Vanpretresno veće ranije je zauzelo stav da prikupljeni dokazi nisu dovoljni za opravdanu sumnju, a dokazi koji su prikupljeni u dopuni istrage otklonili su svaku sumnju sa Zorana. Pre svega mislim na iskaz deteta, koje je potvrdilo da se nije odvajalo od oca, a komisija najeminentnijih veštaka utvrdila je da iskaz nije plod instrukcija niti izmišljotina. Ipak, može se očekivati, s obzirom na pažnju koju je događaj izazvao u javnosti, da će epilog dobiti pred sudskim većem i da će on biti pozitivan jer Zoran nije kriv - kaže Dumnić za Kurir. On, međutim, nije želeo da komentariše novo zanimanje Nenada Šipke, uz kratku opasku "da ne komentariše aktivnosti na estradi". J. S.

Povlačenje iz predmeta Marjanović Šipka je objasnio time što državni organi nisu imali sluha za njegova otkrića i predloge.

sestra ubijene pevacice teodora krsmanović
sestra ubijene pevacice teodora krsmanovićfoto: Zorana Jevtić

- Evidentno je da državni organi nisu reagovali ni na jednu našu sugestiju ni zaključak koji smo doneli putem raznih istraživanja i analiza. Nisu usvojili nijedan od sedam predloga koje smo dostavili od septembra. Zakon je jasan: ko goni po službenoj dužnosti, to je Više javno tužilaštvo i mi smo odlučili da se ne oglašavamo povodom slučaja Jelene Krsmanović Marjanović, a i nemamo šta da dodamo. Mi smo svoj stav rekli, ne odstupamo za milimetar od njega. Juče sam saznao da je potvrđena optužnica, pa neka dalje državni organi vode postupak - rekao je Šipka.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić/ Foto: Fejsbuk, Marina Lopičić, Zorana Jevtić, privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track