KURIR NA MESTU TEŠKE NESREĆE SA MOTORNIM ZMAJEM: Prekinut prvi i poslednji Srđanov let (FOTO)
Foto: Nadica Harminc

bajša kod bačke topole zavijena u crno

KURIR NA MESTU TEŠKE NESREĆE SA MOTORNIM ZMAJEM: Prekinut prvi i poslednji Srđanov let (FOTO)

Crna Hronika -

SUBOTICA - Srđan Džoganović (39) iz sela Bajše, nedaleko od Bačke Topole i Subotice, poginuo je prilikom prvog samostalnog leta na motornom zmaju jutros oko 6.30 časova, samo nekoliko stotina metara od aerodroma Bikovo, udaljenom blizu šest kilometara od Subotice.

foto: Nadica Harminc

Srđan je učio letenje na motornom zmaju, imao je obuku na Bikovu, praktično je bio odrasli učenik kojem je ovo bio prvi samostalni let. Svi su ostali u šoku, kada se odmah nakon poletanja, motorni zmaj srušio, blizu aerodroma Bikovo, sa kojeg je poleteo.

Iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva rade na istrazi i tokom čitavog prepodneva je rađen uviđaj na mestu pada zmaja, a istraga će pokazati šta je uzrok pogibije mladog čoveka. Nezvanično se tvrdi da je Srđan imao samo nešto više od 20 sati letenja.

Smrt Srđana Džoganovića na licu mesta potvrdio je i Milan Radojčin, predsednik Aero kluba Ivan Sarić u Subotici kao i služba Hitne pomoći u Domu zdravlja u Subotici. U Aero klubu kažu da je letilica bila ispravna i da ne znaju da li se nešto dogodilo Srđanu u letilici.

- Prvi let pre samostalnog imao je sa instruktorom, pa se može pretpostaviti da je sa letilicom sve bilo u redu. Imao je oko 20 sati obuke, a tokom ovog prvog samostalnog leta trebalo je samo da napravi školski krug i da se spusti.Kada je zaokrenuo, on je međutim nastavio da kruži, a posle trećeg kruga zmaj se srušio. Nije prošlo ni tri minuta, kažu okupljeni ljudi oko aerodroma Bikovo.

Njegova porodica majka i brat još ne mogu da veruju da je Srđan poginuo, da je u trenutku njihovu porodicu pogodila teška nesreća. Ovo je Srđanu bio prvi, nažalost i poslednji samostalni let. Hitna pomoć je pristigla veoma brzo posle poziva ali lekari su konstatovali smrt na mestu tragedije.

foto: Nadica Harminc

Okolnosti u kojima je poginuo Džoganović još nisu poznate, jer je istraga u toku, koja će ukazati da li je uzrok pada motornog zmaja neispravnost ili neiskustvo letača u prvom pokušaju da se vine u nebo.

Oko aerodroma je bilo očevidaca koji kažu da pretpostavljaju da nije u pitanju kvar letilice, jer je Srđan, kako navode, nakon nekoliko minuta od podizanja sa zemlje počeo da kruži, umesto da se spasava spuštanjem zmaja na zemlju.

Aerodrom Bikovo se nalazi jugoistočno od Subotice, na šestom kilometru i bilo je ranijih godina planova, da se on rekonstruiše za manje letilice koje bi prevozile putnike u regionu ili na kraćim relacijama.

Međutim ti planovi nisu realizovani, zbog nedostatka novca. Sada se aerodrom Bikovo koristi za sportske, školske i trenažne letove jedrilica i helikoptera i skokove padobranaca.

foto: Nadica Harminc

Na aeroodromu je bilo više motornih zmajeva locirano, ali nezvanično se tvrdi da Centar za obuku lakih i ultralakih letilica nije bio registrovan, što će dovesti i do proširene ili odvojene istrage i provere da li je bilo propusta u organizaciji oko obuke letenja za motorne zmajeve, jer kako tvrde znalci obuke za letenje, bez registrovanih letilica nema ni sigurnog leta.

Nažalost, smrt mladog Srđana potvrdila je koliko je letenje zmajem opasan sport koji može da nanese teške povrede letačima, pa dovede čak i do najteže tragedije. Ubrzo posle nesreće stiglo je i vozilo JP Pogrebno, koje je odnelo telo nastradalog Srđana.

(Kurir.rs/N.H./ Foto N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track