NEDELJOM U KURIRU CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA: Godinu dana zatvora zbog ubistva muža
Foto: Arhiva

Sudski epilog zločina kod Starog đerma

NEDELJOM U KURIRU CRNA HRONIKA OD PRE JEDNOG VEKA: Godinu dana zatvora zbog ubistva muža

Crna Hronika -

Mesec dana nakon što je jednim metkom iz revolvera ubila supruga pred kućom njegove ljubavnice, Desanka Ilić osuđena je najpre na dve godine robije, ali je kazna umanjena

Desanka Ilić, koja je 17. aprila 1929. hicem iz revolvera ubila svog supruga Borivoja Ilića, inače sina poznatog industrijalca Arse Ilića, samo mesec dana nakon zločina koji je potresao Beograd izvedena je pred sud.

Ilićeva je muža ubila pred kućom kafanske pevačice Anke Đurasek, sa kojom je on imao aferu. Zločin se dogodio u Mladonagoričanskoj ulici kod Starog đerma, naočigled brojnih prolaznika. Po dolasku policije, Ilićeva je priznala zločin i predala se policiji, a tokom uviđaja je sve vreme sedela na stolici na trotoaru, dok je na pločniku pored nje ležalo telo njenog muža.

Beogradski dnevnik Vreme, čije su neverovatne fotografije sa mesta zločina obišle tada čitavu Evropu, budno je pratio i suđenje Ilićevoj. Već na prvom ročištu postalo je očigledno da je prevarena supruga zločin počinila iz potpunog očaja, a potom je pred sudsko veće iznet sav prljav veš i tragedija jedne porodice koja je sve prisutne u sudnici ostavila bez teksta.

Ilićeva, koja je rodom iz Kovina, ispričala je da se nakon studija umetnosti udala za Ilića, sa kojim je ubrzo dobila i sina. Brak je u prvih nekoliko meseci bio skladan, ali su potom problemi počeli da se nižu. Porodica se, kako je tvrdila na suđenju, nekoliko meseci uoči zločina preselila u novu kuću na Kragujevačkom drumu, gde je trebalo da otvore privatnu bakalnicu. Borivoje je, međutim, kako je tvrdila Desanka, vreme počeo da provodi isključivo u kafani, da bi uskoro do nje stigla i informacija da je razlog svemu tome pevačica Anka Đurasek.

- Nisam imala nameru da ga ubijem. Nikada nisam rukovala oružjem. Kada sam saznala da je kod nje, pao mi je mrak na oči - ispričala je Desanka.

foto: Arhiva

Posebnu pažnju, ali i senku na čitav zločin bacilo je saslušanje svedoka, među kojima je najupečatljiviji iskaz dao bivši stanodavac Ilića, Ljubomir Ostojić.

On je kazao da je Borivoje više puta krvnički prebijao Desanku, kao i da je bio veoma nezgodan kad popije. Takođe je kazao i da Desanki nikad nije dozvoljavao da komunicira sa komšilukom, kao i da ju je često držao zaključanu u kući. Iste navode ponovilo je još nekoliko svedoka, zbog čega je sud zaključio da je Desanka trpela višegodišnje nasilje u porodici, pa ju je kaznio samo sa dve godine zatvora, a nakon žalbe smanjena je na godinu.

Apelacioni sud

BRAK JE KAO INSTITUCIJA U KRIZI

Sudije Apelacionog suda u Beogradu, koje su razmatrale žalbu industrijalca Arse Ilića na presudu njegovoj snaji, zaključile su isto što i prvostepeni sud - žena je zločin počinila nakon višegodišnjeg nasilja koje je trpela, kao i zbog očaja izazvanog prevarom i izdajom porodice. Sudije su u obrazloženju odluke takođe navele i da je brak kao institucija u ozbiljnoj krizi u jugoslovenskom društvu, i da je malo verovatno da će uspeti da opstane u godinama koje dolaze.

Kurir / Ivan Milićević

Foto: Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track