SVEDOK-SARADNIK OTKRIO SVE O ZLOČINIMA NIKŠIĆKE GRUPE: Škaljarci dali 5 miliona evra za likvidacije! Dobili novac i spisak za ubistvo visokih policijskih funkcionera i tužioca
Foto: Printscreen Instagram

PRIZNANJE

SVEDOK-SARADNIK OTKRIO SVE O ZLOČINIMA NIKŠIĆKE GRUPE: Škaljarci dali 5 miliona evra za likvidacije! Dobili novac i spisak za ubistvo visokih policijskih funkcionera i tužioca

Crna Hronika -

Jadranko Jonski priznao da su članovi kriminalne grupe kojoj je pripadao na sastanku u blizini Zlatibora dobili novac i spisak za likvidacije visokih policijskih funkcionera i tužioca iz Crne Gore

Svedok-saradnik crnogorskog tužilaštva Jadranko Jonski, koji je bio pripadnik "nikšićke grupe", ispričao je u tužilaštvu da je vođa te grupe, nedavno uhapšeni Ranko Radulović, na sastanku na tajnoj lokaciji u blizini Zlatibora uzeo pet miliona evra od pripadnika "škaljarskog klana" za nekoliko likvidacija, preneli su crnogorski mediji.

Na tom sastanku navodno je dobio precizne informacije o likvidacijama, podelio zadatke pripadnicima kriminalne grupe i obećao im novac. - Jonski je rekao da je kriminalna grupa napravljena kako bi likvidirali sve one koji im se nađu na putu. Tako su, kako je rekao, na spisak za odstrel dospeli visoki policijski funkcioneri, službenici Agencije za nacionalnu bezbednost, ali i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Jonski je naveo da je Radulović za likvidacije ljudi sa spiska, navodno njih 12, uzeo pet miliona evra - preneli su crnogorski mediji.

Jonski je priznao i da je njegov zadatak, koji mu je navodno dao Radulović, bio da prati specijalnog tužioca. Kako je otkrio, posmatrao je njegovu kuću u blizini Danilovgrada sa obližnjeg brda. Na taj način prikupljao je informacije o Katnićevim navikama i kretanju, pa je tačno znao kada izlazi iz kuće, kada se vraća i u koje vreme obavlja poslove u dvorištu.

- Otkrio je i da je za Katnićevu likvidaciju bilo predviđeno pola miliona evra i da su osim njega za praćenje bila zadužena još dvojica pripadnika grupe. Ispričao je i da je grupa spremala likvidacije policijskih funkcionera Duška Golubovića, Zorana Lazovića i Duška Koprivice, kao i članova njihovih porodica. Po njegovim tvrdnjama, glave Golubovića i Lazovića bile su ucenjene na po pola miliona evra. Kao razlog za pripremanje atentata na policijske funkcionere naveo je njihovu saradnju sa "kavačkim klanom", koji je u sukobu sa "škaljarcima" - naveli su izvori i dodali da je svedok precizirao da je za planirano ubistvo dvojice pripadnika Agencije za nacionalnu bezbednost bilo plaćeno po 500.000 evra, glave jednog od rukovodilaca u Upravi policije i njegovog sina bile su ucenjene na 350.000 evra, a za planirane likvidacije jednog rukovodioca nikšićkog Centra bezbednosti i inspektora za drogu isplaćeno je po 200.000 evra.

Zaštićeni svedok navodno je potvrdio da su vođe klana bile Radulović, Erogen Brajović i rođeni brat nedavno uhapšenog vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića, Igor.

Brojke 15 osumnjičenih obuhvaćeno je istragom protiv ove kriminalne grupe 12 osoba navodno je bilo na spisku za likvidaciju "nikšićana" 5 miliona evra plaćene su glave osoba za ubistva

Tajni identitet Svedok-saradnik dobio kodno ime Crnogorski državni organi pokušali su da zaštite identitet prvog svedoka-saradnika koji je odlučio da progovori i razotkrije kriminalne radnje sukobljenih crnogorskih klanova i reši brojne likvidacije tako što su mu dali kodno ime Jadranko Jonski. Njegov pravi identitet čuva se u tajnosti. Međutim, poznato je da je on bio uhapšen zajedno s pripadnicima "nikšićke grupe" i da je prema sopstvenom priznanju učestvovao u najtežim krivičnim delima.

Ubistvo fudbalera Kobno druženje s "kavčanima" Zaštićeni svedok otkrio je i da je jedan od vođa "nikšićke grupe" koji je nedavno uhapšen u Albaniji Erogen Brajović njemu platio da ubije Vjekoslava Lambulića, i to zbog krvne osvete. Za to je, kako je rekao, nagrađen sa 50 kilograma skanka i novim džipom "rendž rover". Jonski je, kako su preneli crnogorski mediji, u Višem sudu ispričao da je fudbaler iz Kotora Goran Lenc ubijen samo jer se družio s "kavčanima".

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/foto Vijesti, Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track