SRĐAN JE POGINUO TOKOM SVOG PRVOG LETA! Uhapšen instruktor, letilica nije bila registrovana!
Foto: Facebook Printscreen

stravično!

SRĐAN JE POGINUO TOKOM SVOG PRVOG LETA! Uhapšen instruktor, letilica nije bila registrovana!

Crna Hronika -

Zmaj letilica u kojoj je poginuo Srđan Džoganović, ipak nije bila registrovana, uhapšen instruktor iz Bačke Topole i odgovorno lice aerodroma Bikovo kod Subotice!

Srđan Džoganović (39), iz sela Bajša kod Bačke Topole, poginuo je 30. avgusta, nakon pada motornog zmaja kojim je prvi put samostalno leteo sa aerodroma Bikovo. Kako je tada rečeno od strane posmatrača, nakon trećeg zaokreta, zmaj se strmoglavio na zemlju vertikalno, pa je se sumnjalo da Srđan nije imao dovoljno letačkog iskustva. Međutim naknadno je utvrđeno krivično delo nadležnih protiv opšte sigurnosti.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su S. P. (1955), instruktora letenja iz okoline Bačke Topole, dok su protiv 56-godišnjeg muškarca, odgovornog lica aerodroma "Bikovo" iz Subotice podneli krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

Oni su, kako se sumnja, 30. avgusta ove godine, na aerodromu ''Bikovo'' u blizini Subotice, bez odgovarajuće dozvole omogućili korišćenje neregistrovane motorne letelice – zmaja, četrdesetdvogodišnjem muškarcu iz okoline Bačke Topole, koji je nakon pada letelice preminuo.

foto: Nadica Harminc

Nakon saslušanja, S. P. je sudskim rešenjem određen pritvor do 30 dana.

Do nesreće sa smrtnim ishodom došlo je oko 6,30 sati ujutro, 30 avgusta, samo nekoliko stotina metara dalje od aerodroma u selu Bikovo kod Subotice. Na tom aerodromi Džoganović je imao obuku za upravljanjem motornim zmajem.

Dok zvanični uzroci nesreće još nisu bili poznati, u Aero klubu „Ivan Sarić“, čiji član je bio i nastradali Srđan Džoganović, izjavili su da je prema njihovom saznanju letilica bila ispravna i da se najverovatnije mladiću nešto dogodilo, srčani udar ili nešto drugo.

- Imao je oko 20 časova obuke i jutros je prvo leteo sa instruktorom, zbog čega i znamo da je letelica bila sasvim u redu. Krenuo je zatim na svoj prvi samostalni let. Trebalo je da napravi školski krug i da sleti. Međutim, prilikom zaokreta on je nastavio da kruži. Posle tri kruga letelica se srušila. Bio je svega tri minuta u vazduhu – naveli su posle nesreće svedoci na aerodromu Bikovo koji su pratili let.

foto: Nadica Harminc

Prema rečima stručnjaka tada ništa nije ukazivalo na mogućnost nesreće.

Hitna pomoć je pozvana u 06,35 časova i lekari su stigli za svega desetak minuta na mesto nesreće, međutim, konstatovana je smrt letača, Džoganović je preminuo na licu mesta nakon pada.

Policija je izvršila uviđaj, a uzrok nesreće utvrđivala je Komisija Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koja je sada dostavila izveštaj da letilica nije bila ni registrovana, uhapšen je instruktor i podneta krivična prijava protiv odgovornog lica aerodroma Bikovo.

N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja