SUĐENJE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Odbrana traži da tužilac bude saslušan kao svedok
Foto: Profimedia

Specijalni sud

SUĐENJE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Odbrana traži da tužilac bude saslušan kao svedok

Crna Hronika -

Branilac nekadašnjih funkcionera Državne bezbednosti, Milana Radonjića i Ratka Romića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, zatražila je izuzeće zamenika tužioca u postupku koji se protiv njih vodi zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. pošto je predložila da on bude saslušan kao svedok pred većem Specijalnog suda.

O zahtevu odbrane trebalo bi da odluči Specijalni tužialac, a nastavak suđenja zakazan je za sutra.

Zora Dobričanin saslušanje zamenika tužioca zatražila pošto je pred sudskim većem kao dokaz izveden dopis od 3. septembra 2010. a koji je zamenik tužioca Milenko Mandić poslao BIA i u kom se navodi da im dostavlja USB sa telefonskim komunikacijama, a koji je navodno pribavljen tokom istrage o ubistvu Ćuruvije.

"Mi ne znamo šta se nalazi na tom USB, ali nas zanima ko je, kako i kada, i po čijem nalogu napravio pomenuti USB, bez odobrenja istražnog sudije. Ustav precizno definiše nepovredivost slobode komunikacije građana. Po zakonu koji je važio u to vreme, ovakvu naredbu mogao je da da samo istražni sudija. Iz tog razloga nas zanima ko je bez odobrenja sudije pribavio podatke o komunikaciji građana i dostavio ih BIA. Zbog toga tražimo da se pregleda USB i sasluša zamenik tužioca", izjavila je branilac Zora Dobričanin Nikodinović i pojasnila da tužilac može da bude saslušan, samo ukoliko bude prihvaćeno izuzeće.

Prethodno, pred sudskim većem saslušan je radnik BIA Dejan Jablanović, koji je sa pripadnicima MUP-a učestvovao u pisanju izveštaja o telefonskim komunikacijama i analizi baznih stanica optuženih u vreme ubistva Slavka Ćuruvije. On je potvrdio da je ovaj izveštaj sačinjen 13 godina posle likvidacije, tek 2012. godine.

"Analizu baznih stanica radio sam uz pomoć softvera za anlizu. Pripadnici MUP-a Vladimir Đokić i Dragan Kecman su mi dostavili materijale, odnosno tabele i fajlove na osnovu kojih sam radio analizu", rekao je Jablanović.

On je naveo i da ne može da potvrdi da li su podaci koji su mu dostavljeni verodostojni, jer on nije učestvovao u njihovom pribaljanju.

"Ja pre 2012. nisam dobio radni nalog da vršim analizu ovog materijala, nemam saznanja da je to rađeno u BIA, ali imam informaciju da je u MUP-u nešto rađeno. U razgovoru sa Kecmanom je on to pomenuo, pa je najbolje da pitate njega", rekao je Jablanović, odgovarajući na pitanja odbrane, koja je i na prethodnom suđenju tvrdila da je "podacima neko manipulisao, menjao ih i prilagođavao".

Osim Radonjića i Romića, za učešće u ubistvu Ćuruvije optuženi su i Radomir Marković, kao i Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

(Kurir.rs/J. Spasić/ Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track