Najnovije vesti

JUŽNOAFRIČKI TAJMS I IOL TVRDE: Sud Arkanovog ubicu ostavlja bez azila, Gavrić se vraća u Srbiju!
Foto: Đorđe Jovanović

odluka

JUŽNOAFRIČKI TAJMS I IOL TVRDE: Sud Arkanovog ubicu ostavlja bez azila, Gavrić se vraća u Srbiju!

Crna Hronika

Ustavni sud Južnoafričke Republike odbio je Gavrićevu molbu za azil uz obrazloženje da on nije politički progonjen u svojoj zemlji, preneli su na svojim sajtovima mediji Times Live i IOL.

Dobrosav Gavrić (44), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, uskoro će biti u Srbiji pošto je Ustavni sud iz Kejptauna konačno odbio njegovu žalbu za azil u Južnoafričkoj Republici, prenose mediji Times i IOL.

 

Naslov o Gavriću sa sajta TimesLive: Srpski ubica odbijen za zahtev za azil
Naslov o Gavriću sa sajta TimesLive: Srpski ubica odbijen za zahtev za azilfoto: Printscreen


Kako su preneli mediji iz Južnoafričke Republike, sud je u petak razmatrao još jednu u nizu Gavrićevih žalbi za dobijanje statusa izbeglice u toj državi.

 

Još jedan medij tvrdi da Gavrić gubi status izbeglice u ovoj zemlji
Još jedan medij tvrdi da Gavrić gubi status izbeglice u ovoj zemljifoto: Printscreen

 

Nije politički progonjen

 

- Ustavni sud je 28. septembra presudio da Dobrosav Gavrić nije kandidat za dobijanje izbegličkog statusa. Presuda je obrazložena time da on u svojoj domovini nije počinio politički zločin, zbog čega nije ni politički progonjen.

 

Đuričić i Gavrić
Đuričić i Gavrićfoto: Đorđe Jovanović

Takođe, sudija je naglasio da je Gavrić u svojim izjavama pred njihovim sudom bio kontradiktoran, pošto je tvrdio da nije počinio ubistvo Arkana, već da je njegov progon politički motivisan - preneli su tamošnji mediji.

 

Srbija je Južnoafričkoj Republici još u decembru 2011. podnela zahtev za izručenje Dobrosava Gavrića, koji je 2006. u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog toga što je 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" ubio Željka Ražnatovića, kao i Dragana Garića (47) i Milenka Mandića (44).

 

- Međutim, osuđenik je mesec dana nakon zahteva Srbije podneo zahtev za dobijanje azila i od tada traje njegova pravna borba da ostane u JAR. On je, osim toga što je isticao da je politički progonjen, naglašavao i da mu je u Srbiji ugrožen život i da se plaši osvete za Arkanovo ubistvo - podsećaju mediji.


Zemljaci mu plaćali odbranu

 

Prema rečima našeg izvora, interesantno je to da je Ustavni sud Južnoafričke Republike odabrao baš ovaj trenutak da Gavriću ukine pravo na status izbeglice.

 

- U proteklih šest meseci u Južnoafričkoj Republici ubijeno je čak troje Srba, koji su se dovodili u vezu sa Gavrićem. Prvo je u aprilu u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki, Gavrićev prijatelj i čovek koji je takođe bio osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Arkana. Potom je u julu u Johanezburgu izrešetan i Darko Kulić, a u septembru je na isti način likvidiran i trgovac dijamantima Đorđe Mihaljević - kaže naš izvor i dodaje da se veruje da je Arkanov ubica tokom sedmogodišnjeg boravka u tamošnjem zatvoru imao finansijsku podršku svojih zemljaka.


- Veruje se da je Gavrićevu odbranu finansirao Đuričić. On mu je navodno plaćao najbolje i najskuplje advokate, a posle njegove likvidacije spekulisalo se da je Dobrosav ostao bez novca za paprenu odbranu - kaže izvor i napominje da bi jedan od razloga zbog kojeg je sud iz JAR sada odlučio da Gavrića isporuči Srbiji i to što je ostao bez moćnih advokata.

Đuričić likvidiran u aprilu
Đuričić likvidiran u aprilufoto: Đorđe Jovanović

- Još jedan razlog što mu advokati otkazuju jeste to što se plaše da bi i sami mogli da postanu meta mafije koja želi da dođe do njihovog klijenta koji je iza rešetaka. Takođe, vlasti Južnoafričke Republike žele da se reše Gavrića, koji važi za jakog igrača u podzemlju, jer navodno ne žele da on tamo bude ubijen - otkriva izvor Kurira.

 

(Kurir.rs/ Danijela Jovanović/ Foto: Đorđe Jovanović)


Koristio lažni identitet
Zvao se Saša Kovačević


Dobrosav Gavrić je od bekstva iz Srbije do hapšenja 2011. u Kejptaunu živeo na teritoriji JAR sa svojom suprugom i dve ćerke. Koristio je lažni identitet, a prilikom hapšenja je koristio ime Saša Kovačević. U JAR je imao restoran i registrovanu firmu za uvoz i izvoz. Njegov identitet otkriven je pre sedam godina, kada je ubijen mafijaš Siril Bika. Tada je sa njim u kolima bio Gavrić, koji je radio za njega i koji je bio teško ranjen. Nakon što je u bolnici otkriveno njegovo pravo ime, on je uhapšen i od tada se nalazi u zatvoru u JAR.
 

Lična karta
Ime i prezime: Dobrosav Gavrić
Rođen: 1974. u Loznici
Biografija: Završio Srednju školu unutrašnjih poslova
Od 1996. radio kao policajac u brigadi SUP Beograd
Od 1999. bio na bolovanju
U januaru 2000. ubio Arkana i dvojicu njegovih prijatelja

 

 


Ubijeni Gavrićevi prijatelji

x 25. april 2018 - u sačekuši u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki
x 18. jul 2018 - likvidiran Darko Kulić u predgrađu Johanezburga
x 24. septembar 2018 - Đorđe Mihaljević izrešetan u Bedfordvjuu

Hronologija
x 2000 - Gavrić ubio Ražnatovića, Garića i Mandića
x 2006 - Gavrić osuđen pred Višim sudom u Beogradu na 35 godina zatvora
x 2006 - Neposredno pre izricanja presude Gavrić pobegao iz Srbije u Ekvador
x 2007 - Iz Ekvadora došao u JAR sa lažnim bosanskim pasošem i turističkom vizom
x 2011 - Gavrić ranjen u JAR istovremeno kada je ubijen mafijaš Siril Bika, sa kojim je sarađivao

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...