Najnovije vesti

IZ ZGUŽVANIH AUTOMOBILA VIRILE SU RAZBIJENE GLAVE I ŠAKE: Vatrogasci svedoče o NAJSTRAŠNIJEM udesu na srpskim putevima koji je odneo 8 života! Ove scene neće zaboraviti
Foto: Dragana Udovičić

JEZIVO

IZ ZGUŽVANIH AUTOMOBILA VIRILE SU RAZBIJENE GLAVE I ŠAKE: Vatrogasci svedoče o NAJSTRAŠNIJEM udesu na srpskim putevima koji je odneo 8 života! Ove scene neće zaboraviti

Crna Hronika

Posle dva lančana sudara na auto-putu zatekli smo jezive scene. Krvi i srče bilo je na sve strane. Iz zgužvanih vozila virile su krvave ruke, noge i smrskane glave. Vapaji zarobljenih putnika odjekivali su putem, nismo znali kome pre da pomažemo.

Ovako vatrogasci-spasioci za Kurir prepričavaju jezive scene s auto-puta Beograd-Niš, nakon što su se u utorak istovremeno dogodila dva lančana sudara, u kojima je poginulo osmoro ljudi, dok je 27 povređeno.

Goran Kušić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Jagodina
Goran Kušić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Jagodinafoto: Dragana Udovičić

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Srećni smo kad spasemo život Na mestu nesreće bio je i načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini Goran Kušić. - Trudio sam se da kolegama obezbedim sve što im je neophodno kako bi svoj posao obavili najbolje što mogu. Posao vatrogasaca je da spasu život i oni na to gledaju kao na posebnu motivaciju. Poznajem ih i znam da su najsrećniji kada spasu život - rekao je Kušić.

Najteži zadatak

Heroji iz Jagodine, Paraćina i Ćuprije saglasni su da im je spasavanje zarobljenih iz smrskanih automobila i kamiona bio jedan od najtežih zadataka u karijeri, a da slike unakaženih tela neće zaboraviti dok su živi.

Vatrogasac Saša Glišić
Vatrogasac Saša Glišićfoto: Dragana Udovičić

Nemanja Radosavljević (24) iz Jagodine najmlađi je vatrogasac koji je učestvovao u akciji. Kako kaže, ne može da se oporavi od potresnih prizora.

- Kada smo došli na mesto nesreće, još je bilo magle, ali i dima od zapaljenog kampera. Kolege su odmah počele da gase vozilo u plamenu, a vatra je zahvatila i kabinu drugog kamiona. Odjekivale su detonacije guma, koje su eksplodirale, ali i krici zarobljenih vozača i putnika. Ježim se kada se setim jauka i povika u pomoć. Krvi i srče bilo je na sve strane - kaže Radosavljević.

Nemanja Radosavljević, najmlađi vatrogasac
Nemanja Radosavljević, najmlađi vatrogasacfoto: Dragana Udovičić

On kaže da mu se u sećanje urezalo spasavanje četranaestogodišnjeg dečaka iz automobila makedonskih državljana.

- Zatekli smo unakažena tela mrtvog vozača i suvozača, a iza njih, na zadnjem sedištu, ležao je dečak. Bio je u šoku. Dok smo sklanjali vrata uništenog auta da dođemo do njega, govorio sam mu da će sve biti u redu, da ne brine. U očima sam mu video strah i beznađe. Tresao se i ispuštao zvuke koje je teško opisati. Kolega i ja smo ga držali dok su mu lekari davali infuziju - kaže naš sagovornik.

foto: Dragana Udovičić
foto: Kurir

Brojke 8 ljudi poginulo u sudarima 27 osoba je povređeno 17 vatrogasaca spasavalo živote

10 vatrogasnih vozila učestvovalo u akciji

Automobil na krovu

Vatrogasac kaže i da se skamenio kada je primetio da iz automobila, koji je bio na krovu, viri mala šaka.

- Pomislio sam da je reč o detetu, a posebno mi je bilo teško kada su lekari rekli da ne daje znake života. Brzo smo okrenuli auto i tada smo videli da je to žena, i to mlada žena. Strašno! - prepričava najmlađi spasilac.

Dok priča o najtežem danu u karijeri, prekida ga kolega Saša Glišić iz ekipe spasilaca, koja je pomagala žrtvama lančanog sudara iz suprotnog smera auto-puta.

- Vozilo putara bilo je smrskano između dva kamiona. Videli smo samo ruku vozača do lakta. Mahao je. Rekao je da ne oseća levu stranu, bio je zaglavljen u kabini, priklešten uz volan. Govorio sam mu da ćemo brzo da ga izvučemo da bih ga održao budnim. Tražio nam je malo vode i jaukao od bolova - priča Glišić.

Sahranjene žrtve Sudija i njen suprug ispraćeni na večni počinak U stravičnim sudarima živote su izgubili Marija Čajetinac (33) iz sela Dublje kod Trstenika, Jan Petrik (29), vozač kamiona iz Kovačice, kamiondžija Peđa Antonijević (31) iz Pirota, sudija Apelacionog suda iz Kragujevac Suzana Vidanović (58) i njen suprug Miroslav (59), Nenad Stefanović (42) iz Kruševca i dva makedonska državljanina. Neke od žrtava tragedije sahranjene su juče u rodnim mestima.

Kurir.rs/Jelena Rafailović/ Dragana Udovićić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...