VOĐA ŠKALJARACA TRAŽI SLOBODU ILI KUĆNI PRITVOR! Odbrana: Ne znamo kako se obreo u Srbiji, doveden sa povezom preko očiju, bez ličnih dokumenata i stvari!
Foto: Printscreen/ Instagram

ŽALBA

VOĐA ŠKALJARACA TRAŽI SLOBODU ILI KUĆNI PRITVOR! Odbrana: Ne znamo kako se obreo u Srbiji, doveden sa povezom preko očiju, bez ličnih dokumenata i stvari!

Crna Hronika -

U dokumentu u koji je Kurir imao uvid navodi se da Kotoranin ne namerava da napušta Srbiju, ali i da je u našu državu posle hapšenja u Turskoj sproveden vezan lisicama, sa povezom preko očiju

Jovan Vukotić, navodni vođa "škaljarskog klana", preko svog branioca uložio je žalbu na odluku Drugog osnovnog suda da mu produži pritvor i zatražio da ga pusti da se u daljem toku postupka brani sa slobode ili da mu eventualno zabrani da napušta stan u Beogradu.

Kako Kurir saznaje, u žalbi koju je podnela advokat Zora Dobričanin Nikodinović predloženo je i da se Vukotić sudu javlja na svakih sedam dana, a dostavljena je i adresa u Beogradu na kojoj bi boravio.

Žalba

U žalbi u koju je Kurir imao uvid odbrana se detaljno osvrnula na pravne propuste koji su, po njima, načinjeni u slučaju ovog Kotoranina. Ti propusti navodno dovode u pitanje kako se on uopšte našao u Srbiji posle hapšenja u turskom letovalištu Antalija 9. septembra, sa falsifikovanim makedonskim pasošem, koji nikada nije koristio u našoj državi, već za putovanja po drugim evropskim državama.

- Nikakav postupak pred organima Srbije protiv Vukotića nije postojao u vreme kada je uhapšen u Turskoj i doveden u Srbiju. Iz rešenja kojim mu je 12. septembra određen pritvor, ne vidi se kako se on uopšte obreo u Srbiji, s obzirom na to da se nije zatekao na našoj teritoriji, niti je Srbiji izručen. Prema njemu je krivični postupak otpočeo tako što je mimo svoje volje iz Turske doveden u Srbiju, sa povezom preko očiju i bez ličnih stvari i dokumenata. Jovan ne zna ni kojim letom je leteo, ni ko je platio njegov prevoz, ali zna da su mu sve vreme ruke bile vezane i oči prekrivene povezom. Da se nalazi u Srbiji, saznao je kada je čuo govor policajaca na beogradskom aerodromu - navodi se u žalbi.

foto: Privatna Arhiva

Uskoro suđenje Preti mu pet godina zatvora Jovanu Vukotiću je za 23. oktobar zakazan početak suđenja zbog falsifikovanog pasoša pred Drugim osnovnim sudom. Za ovo krivično delo preti mu kazna do pet godina zatvora. Kako je Kurir pisao, na saslušanju u tužilaštvu Vukotić je priznao da je koristio ovaj pasoš, ali samo u inostranstvu, i to zbog toga da pojedini korumpirani pripadnici crnogorskih službi bezbednosti ne bi dojavljivali njegovo kretanje kriminalcima.

foto: Ana Paunković

Nelogičnosti

Odbrana je takođe navela i da je nelogična činjenica da za njim postoji crvena Interpolova poternica Grčke, kao i zatvorska kazna od tri meseca koju treba da odsluži u Crnoj Gori, a da je on ipak prebačen u Srbiju, u kojoj nije osumnjičen ni za jedno delo. Kako se navodi, u trenutku kada je prebačen u Srbiju nije postojalo ni neophodno odobrenje republičkog javnog tužioca da se preduzme krivično gonjenje, već je odobrenje dato 13. septembra, dan pošto mu je već određen pritvor.

- Ovo su razlozi iz kojih Jovan Vukotić odmah mora da bude pušten na slobodu - navedeno je u žalbi na odluku o produženju pritvora, koju je potpisala Zora Dobričanin Nikodinović.

(Kurir.rs/Jelena Spasić/foto Printsreen, Ana Paunković, Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja