UROŠ (15) JE STRADAO DOK SE VRAĆAO IZ ŠKOLE: Odbačena prijava protiv vozača, i to iz OVIH RAZLOGA!
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

oslobođen odgovornosti

UROŠ (15) JE STRADAO DOK SE VRAĆAO IZ ŠKOLE: Odbačena prijava protiv vozača, i to iz OVIH RAZLOGA!

Crna Hronika -

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu protiv L. P. (21) iz Niša, vozača automobila marke “folksvagen polo”, koji se sumnjičio za težak udes u kojem je 15. maja 2017. godine poginuo pešak Uroš I. (15).

Do nesreće je došlo na Bulevaru Nikole Tesle u Nišu kada je dečak, koji se vraćao iz škole, izašao iz autobusa na stanici kod vojnog Centra za obuku pasa, a potom krenuo da pređe kolovoz van pešačkog prelaza.

Međutim, na njega je naleteo “polo”, koji ga je usmrtio na licu mesta. Automobil je posle kočenja i skretanja ulevo udario u banderu.

Veštak se izjasnio da je na početku tragova kočenja brzina”pola” iznosila oko 61 kilometar na čas, u toku intenzivnog kočenja sa skretanjem ulevo 62,8 a u momentu sudara sa pešakom 55 kilometara na čas.

- Ceneći sve dokaze izvedene u toku predistražnog postupka, a naročito nalaz i mišljenje veštaka koji je u saglasnosti sa iskazima ispitanih svedoka i materijalnim dokazima, smatram da nema dokaza za postojanje osnovane sumnje da je prijavljeni učinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja niti bilo koje drugo delo koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u rešenju zamenika OJT Niš o odbačaju krivične prijave.

Vozač L. P. je u svojoj izjavi naveo da se iza autobusa, u desnoj traci, nalazilo četiri ili pet vozila, a među njima i jedno vozilo većeg gabarita, dok se on kretao levom trakom.

Dečak je izašao iznenada iz te kolone, tako da nije stigao ni da ga vidi već je samo video senku i osetio udarac, nakon čega je skrenuo odmah ulevo.

Koliko je udarac bio jak vidi se i po tome što je jedna patika stradalog pešaka ostala više 20 metara udaljena od tela koje je automobil odbacio pre nego što se zario u banderu.

foto: Printscreen/Google Streetview

- Na strani osumnjičenog nema propusta u vezi sa nastalom saobraćajnom nezgodom i smrtonosnom povredom koju zadobio oštećeni, niti je na strani osumnjičenog u njegovom ponašanju u datoj saobraćajnoj situaciji bilo elemenata koji bi bili u uzročnoj vezi sa nastankom saobraćajne nezgode - navodi tužilaštvo.

U rešenju OJT se konstatuje da vozač nije mogao da izbegne opasnu situaciju i blagovremeno zaustavi vozilo pred pešakom jer je zbog kolone vozila sa desne strane preglednost bila smanjena u momentu kada je dečak stupio na kolovoz.

- Ova tragedija sve nas je potresla. Bio je jedan od najboljih đaka u odeljenju i generaciji. Poštovao je drugove i nastavnike, bio je dete koje bi svako poželeo za druga, za učnika i za sina. Bio je veoma emotivan, uvek je pokazivao saosećanje za tuđe probleme. Zato su ga svi voleli - ispričala je nakon tragedije Saša Kostadinović, razredni starešina odeljenja VII/1 u koje je išao Uroš.

Nastradalog dečaka i učenici i nastavnici pamte po dobroti i smislu za humor.

- Bio je uvek spreman da nasmeje decu, da izazove osmeh na našim licima. Svakom bi pomogao kao najbolji đak u odeljenju. Imao je u planu da upiše gimnaziju „Svetozar Marković“ a potom i Elektronski fakultet. Sada sam saznao da je imao plan da sa jednom drugaricom preko raspusta napiše knjigu - ispričao je tada Kostadinović.

Dečak je sa porodicom živeo u naselju “Stevan Sinđelić”, ali je pohađao nekoliko kilometara udaljenu školu OŠ “Kole Rašić”, koja se nalazi u sasvim drugom delu Niša, gde su sa porodicom živeli pre nego što su se preselili u ovo naselje. Do škole je putovao autobusom.

Od prvog razreda on je išao u OŠ “Kole Rašić”. Tu su živeli ranije, u blizini škole, pre nego što su dobili stan u drugom delu Niša – u naselju “Stevan Sinđelić. Budući da mu je i otac išao u tu školu, i stric i dva starija brata, nisu hteli da ga ispišu kada su se preselili već im je želja bila da završi i on ovu osnovnu školu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track