DOKAZI NEZAKONITI, LAŽNO OPTUŽENI: Ovo su dokumenti koji potvrđuje priču policajaca iz Raške
Foto: Kurir

hapšenje im uništilo živote

DOKAZI NEZAKONITI, LAŽNO OPTUŽENI: Ovo su dokumenti koji potvrđuje priču policajaca iz Raške

Crna Hronika -

Jedan od najvećih autoriteta u srpskom pravosuđu sudija Ljubinko Ćetenović oslobodio policajce i zauzeo stav da su dokazi u istrazi „nezakoniti“. Njegovo mišljenje podržalo još svoje sudija Apelacionog suda u Kragujevcu

foto: D.Ilić

Suđenje bivšim policajcima i civilima iz Raške, koji su zapretili da će se samozapaliti ispred zrgade kragujevačkog suda ukoliko Veće Apelacionog suda potvrdi osuđujuću presudu Višeg suda iz Kraljeva nastavlja se 8. i 9. novembra.

U dosta kontradiktornom sporu protiv 26 policajaca i civila oni kažu „da su lažno optuženi a kasnije osuđeni upravo zbog kriminalnih radnji koje su otkrivali“.

foto: D.Ilić

-Sudi nam se bez dokaza. Uskraćeno nam je pravo na pravično sudjenje, montiraju dokazi, odbijaju svedoci, vrši pritisak na sud da se osudimo po svaku cenu. Zato je nas 26, koji smo optuženi i koji traže samo pravo na fer i pošteno sudjenje rešilo da ispred zgrade kragujevačkog Suda stupi u štrajk glađu, a svi smo se zakleli u crkvi da ćemo se u slučaju osuđujućih presuda politi benzinom i zapaliti u sudnici kragujevačkog suda ili ispred Vlade Republike Srbije- kaže desetak njih sa kojima smo razgovarali pred novo zasedanje.

Da se zaista nešto čudno događalo, jeste činjenica da je prvobitni medijski spektakl pre desetak godina u kome se tvrdilo da su krijumčarili naftu, oružje sveden na osuđujuće presude na godine robije zbog trgovanja sa par kanti benzina i posedovanja par komada oružja. Nekoliko ljudi iz pravosuđa i policije odbilo je da učestvuje u hapšenju i procesu, a čak su neki i podnosili ostavke.

Slučaj odbija i Specijalni sud. Štaviše Apelacioni sud u Kraguejvcu u dva navrata je ukidao presedu Višeg suda u Kraljevu. Kurir je došao u posed jedne od odluke Veća kojim je predsedavao Ljubinko Ćetanović, ujedno u to vreme predsednik odeljenja za sudsku praksu Apelacionog suda u Kragujevcu. U presudi se kaže da je odluka Višeg suda u Kraljevu poništena jer su osuđeni na osnovu nezakonitih dokaza.

foto: D.Ilić

-U situaciji kada je na osnovu naredbe istražnog sudije određen nadzor i snimanje komunikacija koja se obavlja putem telegfonskih ili drugih tehničkih sredstva prikupljen materijal o Krivičnom delu ili učionicu koji nije bio obuhvaćen naredbom, po oceni Apelacionog suda, Prvostepeni sud je bio dužan da takav materijal ceni kao „slučajni nalaz“ za čije korišćenje kao dokaza po Ustavu Republike Srbije nije bilo zabranjeno, ali ga nije predviđao Zakonik o krivičnom postupku i izvede pravni zaključak da li se radi o zakonitom dokazu. Po oceni Apelacionog suda, ako je naredba nezakonita, onda „ni slučajni nalaz“ ne može biti zakonit dokaz- kaže se u toj presudi Veća Apelacioog suda u Kragujevcu za dokaze koji su prikupljeni u ovom postupku.

Međutim, Viši sud u Kraljevu je i pored toga ponovo doneo presudu i osudilo optužene, koji rešavanje svoje sudbine očekuju 8. i 9. novembra pred Većem Apelacionog suda u Kragujevcu.

foto: Kurir

Sudija Ćetenović, legenda srpskog pravosuđa: Sve sam rekao u presudi

-Sve što imam rekao sam u presudi. Uvek sam sve što mislim pisao u svojim presudama- rekao je za Kurir sudija Ljubinko Ćetenović, koji je odnedavno u penziji. Inače, sudija Ćetenović u istoriju srpskog pravosuđa ušao je kao najveći autoritet upravo na temu zakonitosti prikupljanja dokaza u toku postupka. Napisao je preko 20 naučnih radova na tu temu.

Osuđeni policajci kažu: Hapšenje nam uništilo živote

"Niko ne želi da zaposli ljude koji su u brutalnoj kampanji satanizovani od strane medija koji su pre deset godina bili pod kontrolom naših progonitelja, radimo najteže i najgrublje sezonske poslove kako bi prehranili porodice. Štaviše, naša deca su izložena policijskom progonu, jer im na ulici prilaze uniformisana lica, raspituju se o nama, gde se krećemo, kada smo kod kuće"-kaže jedan od njih Milinko Nikolić

foto: Kurir/D.I.

Ključni dokaz

U presudi se kaže da je odluka Višeg suda u Kraljevu poništena jer su osuđeni na osnovu "nezakonitih dokaza“, stoji u presudi pod brojem KŽ1-770/16. Istovremeno, Apelacioni sud daje uputstvo Višem sudu u Kraljevu da postupi po rešenju Apelacionog suda , da izdvoji nezakonite dokaze i donese pravilnu i na zakonu zasnovanu presudu, na šta se Viši sud u Kraljevu oglušio i u ponovnom postupku doneo osuđujuću presudu na ranijim "nezakonitim dokazima ".

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track