SRBIJA NEĆE IZRUČITI SINA SVETA MAROVIĆA CRNOJ GORI Advokat: Miloš je srpski državljanin, kaznu može da izdržava i ovde
Foto: Printscreen Vijesti.me/Boris Pejović

ne postoji zakonski osnov

SRBIJA NEĆE IZRUČITI SINA SVETA MAROVIĆA CRNOJ GORI Advokat: Miloš je srpski državljanin, kaznu može da izdržava i ovde

Crna Hronika -

BEOGRAD - Miloš Marović, sin bivšeg potpresednika DPS Svetozara Marovića, neće biti izručen Crnoj Gori iz Srbije, jer ne postoji zakonski osnov za to, saopštio je njegov branilac Zdravko Begović.

- Miloš Marović je državljanin Srbije, a, prema međunarodnom ugovoru koji su potpisale, Srbija i Crna Gora nemaju obavezu da izručuju sopstvene državljane osuđene do jedne godine zatvora. To je upravo slučaj sa Marovićem koji kaznu može da izdržava u Srbiji. Međutim, o tom zahtevu se tamošnje vlasti još nisu izjasnile - rekao je Begović za podgorički Dan.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde saopštili su, nakon potvrde da je Miloš dobio državljanstvo Srbije, da im se Ministarstvo pravde Srbije nije obraćalo povodom preuzimanja izvršenja kazne.

Za sinom Svetozara Marovića raspisana je poternica zbog izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne, a odluku je donio kotorski Osnovni sud koji je izdao i nalog za hapšenje.

Prethodno je isti sud odbio zahtev Miloša Marovića da mu odgode izdržavanje kazne jer se u tom momentu nalazio na lečenju u Beogradu. Marović je osuđen zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta kod Jaza.

On je krajem 2015. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal. Specijalni tužilac tada je prihvatio Marovićevu ponudu da bude osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora i da državi plati 380.000 evra.

U tu kaznu mu je uračunat i pritvor u kojem je proveo mesec dana, tako da mu je ostalo da odsluži još 11 meseci.

Bez obzira na to što je odmah nakon izlaska iz zatvora u Crnoj Gori uzeo državljanstvo Srbije, u crnogorskom Ministarstvu pravde smatraju da to ne znači da može da služi zatvorsku kaznu u Srbiji, jer je pre, tokom i nakon okončanja sudskog postupka bio državljanin Crne Gore.

(Kurir.rs/Tanjug/Dan/Foto: Vijesti.me/Boris Pejović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track