BEZ ISTRAGE ZBOG PRESUDA: Sin Nate Mesarović ne odgovara zbog Luke Bojovića!
Foto: Dragana Udovičić

ODLUKA

BEZ ISTRAGE ZBOG PRESUDA: Sin Nate Mesarović ne odgovara zbog Luke Bojovića!

Crna Hronika -

Sudija Specijalnog suda u Beogradu Vladimir Mesarović, sin sudije Nate Mesarović, koja je svojevremeno osudila na maksimalne kazne ubice premijera Zorana Đinđića, neće biti pozvan na odgovornost, niti će se naći pod bilo kakvom istragom zbog oslobađajuće presude koju je izrekao u maju 2015. navodnim pripadnicima "zemunskog klana" Luki Bojoviću i Vladimiru Milisavljeviću, a koji su bili optuženi za tri ubistva iz 2004.

Naime, nakon što je Vrhovni kasacioni sud ocenio da su Bojović i Milisavljević oslobođeni za ubistva Branka Jeftovića Jorge, Zorana Nedovića i telohranitelja Andrije Draškovića uz povredu zakona, u medijima su se pojavile spekulacije da bi sudija Mesarović, ali i njegove kolege iz Apelacionog suda koje su potvrdile tu presudu mogle da se nađu pod istragom.

Vrhovni sud je, podsetimo, postupao po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon što nije uspelo da dokaže krivicu "zemunaca". Ovaj sud je ocenio da su Specijalni i Apelacioni sud prekršili zakon jer, između ostalog, nisu dali adekvatna objašnjenja zašto su tokom postupka izuzeli pojedine dokaze protiv Bojovića i Milisavljevića.

- Sudija Mesarović, a kasnije i veće Apelacionog suda nije uvrstilo u dokaze pisma koje je španska policija pronašla u Bojovićevom stanu, a koja, po stavu tužilaštva, dokazuju da je tokom postupka uticao na svedoke da menjaju iskaz na sudu u njegovu korist. Odbrana je smatrala da su ovi dokazi prikupljeni nelegalno, što su i jedan i drugi sud prihvatili. Vrhovni sud, međutim, smatra da Specijalni, a ni Apelacioni sud nisu dali detaljno obrazloženje zašto su ovaj, ali i još mnogi drugi dokazi izuzeti, ocenjujući da je na taj način prekršen zakon - kazao je za Kurir dobro obavešten izvor.

Kako saznajemo, ova odluka ne obavezuje sudove da ponovo otvore postupak protiv Bojovića i Milisavljevića, ali ni da postupajuće sudije na bilo koji način pozivaju na odgovornost.

Viši sud Sudije su nezavisne u postupanju

Bojana Stanković, portparol Višeg suda, u čijoj je nadležnosti i Specijalni sud, potvrdila je za Kurir da nikakva istraga neće biti pokretana protiv sudije Mesarovića. - Sudija je nezavisan u postupanju i donošenju odluke. U skladu sa Ustavom i Zakonom o sudijama, sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke - pojasnila je za Kurir portparolka Višeg suda Bojana Stanković.

(Kurir.rs/I. M./Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track