SUDIJI MARIJI IZ VRANJA PRETI DO 8 GODINA ROBIJE: Podignut optužni predlog, a evo za šta terete Janićijevićku
Foto: T.S.

pravda na delu!

SUDIJI MARIJI IZ VRANJA PRETI DO 8 GODINA ROBIJE: Podignut optužni predlog, a evo za šta terete Janićijevićku

Crna Hronika -

Protiv sudije Osnovnog suda u Vranju, Marije Janićijević, 17. decembra ove godine podignut je optužni predlog Višem sudu u Vranju, saopštila je viši tužilac u Vranju Danijela Trajković na godišnjoj konferenciji za medije koja je održana u utorak. Prema njenim rečima potvrđeni su osnovi sumnje da je sudija Janićijević izvršila krivično delo kršenje zakona od strane sudija.

Protiv sudije Janićijević podignut je optužni predlog „zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično delo kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika u pokušaju iz čl.360.st.2. u vezi st.1. u vezi čl.30.Kriivčnog Zakonika“, navedeno je u saopštenju.

Osnovano se sumnja da je 19. maja 2017.godine, u Vranju, postupajući kao sudija u sudskom postupku, donošenjem nezakonitih akata, pokušala da nanese štetu oštećenom N.Z. advokatu iz Vranja u iznosu od 500.000 dinara.

- Janićijevićeva je u krivičnom predmetu na glavnom pretresu, svesno izbegavajući da primeni odredbu čl.382.st.3.ZKP-a, kojom je propisano da sud može uredno pozvanog branioca čiji izostanak neopravdan doveo do neodržavanja ili odlaganja glavnog pretresa, kazniti kaznom do 150.000 dinara i odrediti da troškovi koji su time prouzrokovani padaju na teret advokata i o tome obavesti nadležnu advokatsku komoru, najpre donela rešenje kojim oštećenog kažnjava u iznosu od 500.000 dinara i obavezala na plaćanje troškova krivičnog postupka za odloženi glaavni pretres, a zatim nakon ukidanja rešenja od strane Veća Osnovnog suda u Vranju, ponovo donela identično rešenje, na koji način je pokušala da nanese štetu oštećenom advokatu N.Z iz Vranja - navode u tužilaštvu.

Zaprećena kazna zatvora za ovo krivično delo iznosi od jedne do osam godina.

Prema rečima višeg javnog tužioca Zakon o sudijama nalaže da Marija Janićijević "može biti udaljena s posla dok traje krivični postupak".

- Odluku o udaljenju donosi predsednik Vrhovnog kasacionog suda. Iz tih razloga smo mi obavestili Vrhovni kasacioni sud o podizanju optužnog predloga, tako da konačnu odluku on donosi - kaže Trajkovićeva.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track