ODRŽANO NOVO ROČIŠTE U SLUČAJU CIJANID: Sestri Ireni sud odbio kućni pritvor
Foto: Profimedia

nastavak suđenja

ODRŽANO NOVO ROČIŠTE U SLUČAJU CIJANID: Sestri Ireni sud odbio kućni pritvor

Crna Hronika -

Veće sudija u Subotici odbilo predlog odbrane, da se Ireni Š., osumnjičenoj, da je usmrtila muža u bolnici, injekcijom sa cijanidom, odredi kućni pritvor

Danas je u subotičkom sudu održano novo ročište u slučaju „cijanid”, u kojem je za ubistvo supruga Ištvana Š. (63), na odeljenju gde je smešten, u subotičkoj bolnici, osumnjičena njegova supruga Irena Š. (55), inače zaposlena na odeljenju ginekologije.

Danas su svedočili i veštaci, a na prethodnim ročištima saslušan je veliki broj svedoka, od medicinskog osoblja do rodbine i komšija preminulog Ištvana i njegove supruge. Njihova svedočenja su mnogim detaljima čak kontradiktorna, pa se činilo da tokom suđenja može biti i obrta u daljem toku suđenja, uprkos sumnjama da je Irena injekcijom u kojem je bilo cijanida usmrtila muža, nakon čega je i uhapšena.

Većem sudija predsedavala je sudija Gordana Kojić, a odbrana medicinske sestre Irene Š. zatražila je da joj se pritvor zameni blažom merom, odnosno kućnim pritvorom. Svoj zahtev odbrana je obrazložila ocenom da je optužena u „lošem zdravstvenom stanju, u kojem je izgubila 35 kilograma, od vremena hapšenja“.

Nakon što je zahtev odbijen, advokatica osumnjičene Irene, Biserka Krpić, zatražila je da se uradi kontrolno veštačenje u Sudsko medicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Veće sudija je odbilo zahtev odbrane, a sa predlogom nije bio saglasan ni zamenik tužioca u Subotici Branislav Rankov.

„Razlozi, zbog kojih je pritvor određen osumnjičenoj Ireni Š., a zatim i produžavan i dalje nisu odbačeni, niti osporeni, stoje i dalje u optužnici”, rekao je Rankov.

Psihijatar Marija Anić, članica stručnog tima Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu takođe je govorila na ovom ročištu i iznela stručne ocene.

„Osumnjičena ima nestabilnu strukturu ličnosti. Ona može da kontroliše svoje ponašanje, a ocenjeno je da joj svest nije kompromitovana. Međutim, Prilikom izvršenja dela za koji je optužena bila je u stanju povišene emocionalne napetosti, pored ostalog iznela je psiholog Anić, koja je objasnila da je afekat kratkotrajno intenzivno stanje osećanja.

„U konkretnom slučaju uzeta je u obzir i povišena emotivna napetost optužene i kulminacija stresa, koji je kod nje izazvalo zdravstveno stanjem njenog supruga, ali ipak kod nje nije došlo do afektivnog straha visokog intenziteta” izrečena je ocena stručnjaka.

Advokatica optužene Biserka Krpić, nije se složila sa nalazom veštaka.

„Isti tim stručnjaka, u drugom primeru ocenio je, da afektno stanje svesti može da traje produženo i do četiri sati, a ne mora da bude samo trenutno. Veštak zasniva ocenu na bazi zaključka nalaza, da je osumnjičena mogla da upravlja svojim postupcima. Međutim, imamo činjenice, da je optužena kolabirala i nakon toga dobila jake lekove, a saslušavana je pod tim okolnostima”, rekla je Biserka Krpić, zatraživši kontrolno veštačenje u novosadskom Sudsko medicinskom odboru Medicinskog fakulteta, što je odbijeno.

Sud je prihvatio predlog odbrane, da se kao svedoci pozovu službenici Policijske uprave u Subotici, koji su nakon poziva iz subotičke Bolnice radili uviđaj i uzeli dokazni materijal. Sudu je upućen tada dopis policije, da su u odeći preminulog našli i dva šprica.

Policija je u još jednom dopisu Sudu, nakon uviđaja u bolnici, navela da je osim odeće i špriceva policiji stavljeno na raspolaganje sve što je korišćeno prilikom spašavanja života Ištvana Šarkanja.

„Policija je uzela samo potrebne dokaze i predmete, a ostali medicinski materijal je čuvan par meseci, nakon čega je uništen, jer nije bilo zahteva da se čuva”.

Nakon obdukcije, toksikološkim nalazom je utvrđeno da u telu preminulog Ištvana ima sadržaja cijanida, a ostalo je da se utvrdi i u kojoj meri je on uticao na smrtni ishod Ireninog muža. Osumnjičena Irena da je špricem u desnu ruku dala smrtonosni sadržaj mužu, nakon kojeg je preminuo, negira još od hapšenja, da je Ištvanu ubrizgala cijanid 19. februara, nakon kojeg je on preminuo.

Zakazan su i nova ročišta u ovom suđenju, za 25. januar i 13. februar 2019. godine.

(Kurir.rs/N.H./Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track