ODLUKA APELACIONOG SUDA: Major nastavnik pravosnažno oslobođen za Pasuljanske livade
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

KRAGUJEVAC

ODLUKA APELACIONOG SUDA: Major nastavnik pravosnažno oslobođen za Pasuljanske livade

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Kragujevcu pravosnažno je oslobodio majora Vinka Žnidaršiča od optužbe za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice, prilikom nesreće na Pasuljanskim livadama u junu 2012. godine kada je na poligonu poginulo dvoje kadeta Vojne akademije, a petoro povređeno.

Tom odlukom, odbijena je kao neosnovana žalba tužioca i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Jagodini, rekla je za RTS, sekretar suda Zorica Jovanović.

Prilikom izricanja prvostepene, sada potvrđene presude, sud je stao na stanovište da radnja opisana u optužnom predlogu ne predstavlja krivicno delo predviđeno Krivičnim zakonikom jer, kako su tada preneli mediji, u opisu dela nema bitnog elementa krivice okrivljenog majora Žnidaršića kako je to propisano odredbama zakona, odnosno okrivljeni nije vojni starešina.

Žnidaršič je u vreme tragedije radio kao saradnik u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije.

Dvoje kadeta je poginulo, a petoro je povređeno u eksploziji na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije 18. juna 2012. godine u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012".

U Osnovnom sudu u Despotovcu u toku je suđenje bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću, Stefanu Milosavljeviću, Nikoli Garabiljeviću i Milanu Karišiku koji su optuženi za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Oni su optuženi da su nađenu neeksplodiranu granatu od 30 milimetra, umesto da je prijave starešinama kako pravila nalažu, posebno Garabiljević koji je rukovodio grupom, znajući da je reč o opasnom ubojitom sredstvu, međusobno dodavali granatu, pri čemu ju je Milan Karišik šutnuo, a Mladen Milosavljević bacio na tlo".

U jednom trenutku granata je eksplodirala a od gelera granate poginuli su Milina Miletić i Filip Milojević, navodi se u optužnom predlogu.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track