PAŽNJA! KARTIČNA MAFIJA PONOVO HARA SRBIJOM: Uhvaćen Bugarin sa aparatom za krađu podataka sa platnih kartica!
Foto: Profimedia

oprez

PAŽNJA! KARTIČNA MAFIJA PONOVO HARA SRBIJOM: Uhvaćen Bugarin sa aparatom za krađu podataka sa platnih kartica!

Crna Hronika -

Bugarski državljanin A. S. (38) uhvaćen je u četvrtak posle podne na graničnom prelazu Gradina kada je u Srbiju pokušao da unese "libansku klopku".

Pokušaj krijumčarenja izuma koji prevarantima služi za zloupotrebu platnih kartica otkriven je u sredu posle podne kada je "tojota jaris" bugarskih tablica stigla do ulaza u Srbiju. U automobilu su tada bila trojica bugarskih državljana koji su naveli da putuju ka Bratislavi.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, svi putnici su odgovorili odrično, držeći se previše mirno.

"Carinici su zbog takvog ponašanja, kao i na osnovu analize rizika, odlučili da detaljno pregledaju automobil, putnike i njihov prtljag", rekli su u Upravi carine.

Intuicija carinika da su trojica Bugara sumnjiva bila je tačna. Ubrzo, tokom pregleda putnika u donjem vešu koji je na sebi nosio vozač A. S. (38) pronađena je naprava, poznata kao "libanska klopka", zbog čijeg posedovanja su sva trojica dobila krivičnu prijavu.

U carini kažu da nije reč o novoj pojavi, već da je i ranije bilo pokušaja prevaranata iz Bugarske da dolaze u Srbiju sa opremom za krađu podataka s originalnih platnih kartica, koja se kasnije koristi za izradu falsifikovanih kartica.

"S obzirom na to da je skimer kvalitetno urađen, sa SD karticom koja povlači podatke sa tuđe platne kartice, pretpostavlja se da je ovaj "trojac" uigran tim, te da su se uputili u Slovačku jer su tamo otkrili neki slabo obezbeđen bankomat", navode u Upravi carina.

Kako objašnjavaju, mehanizam "libanske klopke" se sastoji od plastičnih kućišta u koji se stavljaju kartice od takozvanih skimera i specijalno prerađene fleš memorije, čija je funkcija da čuva podatke o velikom broju kartica, sve dok se oni ne pokupe sa pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovani primerci.

"Ovo nije prvi slučaj prenosa ovog mehanizma sa kojim se carina susreće. Bugarski prevaranti u Srbiju dolaze sa savremenijom opremom i novim tehnikama, korisnici bankomata ne primete ništa neobično, sve dok im sa računa ne bude skinuta određena suma novca prilikom transakcije u inostranstvu, za koju znaju da je nisu oni izvršili", objašnjavaju u carini.

Oni podsećaju da su i 2017. godine pronađena čak tri ovakva mehanizma kod jednog Bugarina (68).

(Kurir.rs/Blic/Bojana Bogosav/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track