UHAPŠEN ŠVERCER PAPAGAJA IZ SUBOTICE: Nimfu krio u džaku za krompir, a još tri ptice u kutijama ispod šasije?! (FOTO)
Foto: Carina Srbije

Carina Srbije

UHAPŠEN ŠVERCER PAPAGAJA IZ SUBOTICE: Nimfu krio u džaku za krompir, a još tri ptice u kutijama ispod šasije?! (FOTO)

Crna Hronika -

BEOGRAD - Carinici su na prelazu Bački Vinogradi, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama, saopšteno je danas iz Uprave carine.

foto: Carina Srbije

Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava, a odmah nakon otkrivanja papagaji su oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

Prekršaj je otkriven juče, 20. januara, na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu pristigao automobil "opel astra" subotičkih registarskih oznaka.

foto: Carina Srbije

Na pitanje šta ima da prijavi, vozač (58) iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje, ali je detaljnom kontrolom, najpre, u zadnjem desnom stubu karoserije automobila, pronađen jedan živ papagaj - "nimfa" (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir.

Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila, a u svakoj od njih bila su po tri živa papagaja.

foto: Carina Srbije

Reč je o jednom "Amazoncu" (Amazona sp.), četiri "Pirure" (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti "Kina Aleksandar" (Psittacula derbiana).

U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine.

Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

foto: Carina Srbije

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja