BIVŠI DIREKTOR VIŠE POSLOVNE PUŠTEN NA SLOBODU: Zabranjeno mu da komunicira sa svedocima!
Foto: Marina Lopičić

Specijalni sud

BIVŠI DIREKTOR VIŠE POSLOVNE PUŠTEN NA SLOBODU: Zabranjeno mu da komunicira sa svedocima!

Crna Hronika -

Ilija Samardžić, nekadašnji direktor Beogradske poslovne škole, koji se sumnjiči da je zloupotrebama oštetio štkolu za 781 milion dinara, juče je posle saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal pušten da se brani sa slobode.

- Okrivljenom Iliji Samardžiću određena je mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima - potvrdila je za Kurir Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

Ona je objasnila da se bivšem direktoru Beogradske poslovne škole nalaže i da se javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija. - Kontrolu primene izrečene mere vrši policija i Uprava za izvršenje vanzavodskih sankcija - objasnila je Bojana Stanković i dodala da se u slučaju da prekrši ovu, okrivljenom može odrediti neka teža mera..

Tužilaštvo je, podsetimo, juče saopštilo da se Samardžiću stavlja na teret da je kao direktor Beogradske poslovne škole - Visoke škole strukovnih studija, postupao protivno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statutu Beogradske poslovne škole.

- Naredbom o sprovođenju istrage njemu se stavlja na teret da je kao direktor Beogradske poslovne škole od septembra 2012. do decembra 2013. privrednim društvima "Kon Tiki Travel", "Simpo" a.d. Vranje, NID "Novosti" i Vaterpolo klubu "Radnički" iz Kragujevca pribavio imovinsku korist od 781.000.000,00 dinara, za koliko je naneo štetu Beogradskoj poslovnoj školi - Visokoj školi strukovnih studija iz Beograda - saopštilo je tužilaštvo.

To je uradio tako što je, kako su naveli, doneo odluku o raspodeli finansijskih sredstava i bez održavanja sednice i bez saglasnosti Saveta škole, a što mu je bila obaveza po zakonu i Statutu. On je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključivao ugovore o pozajmicama finansijskih sredstava koja potiču iz sopstvenih sredstava navedene škole, navodi tužilaštvo.

Dodaje se da Novčana sredstva koja je na ovaj način pozajmljivao, nikada nisu vraćena, niti je Samardžić kao direktor škole preduzimao bilo kakve radnje u cilju njihove naplate.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track