Najnovije vesti

PALO PETORO ZBOG PREVARE: Uvozili voće iz Grčke, falsifikovali papire, pa ga kao srpsko prodavali Rusiji
Foto: Profimedia

akcija

PALO PETORO ZBOG PREVARE: Uvozili voće iz Grčke, falsifikovali papire, pa ga kao srpsko prodavali Rusiji

Crna Hronika

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Rusije.

 

Uhapšeni su odgovorno lice preduzeća "Coja Promet" A.C. (1956) i zastupnik tog preduzeća A.C. (1983), odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ" N.C. (1982) i Z. C. (1957), kao i odgovorno lice firme "D&B Trans" B.K. (1977), saopštio je MUP.

 

Te osobe su uhapšene zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utajam, a policija je akciju sprovela u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom upravom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole Krivična prijava je podneta i protiv privrednog društva "Coja Promet".

 

Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća "Coja Promet" tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće.

 

Sumnja se da su potom breskve i nektarine, preko preduzeća "Coja Promet", izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Na taj način, kako se sumnja, privrednom društvu "Coja promet" pribavljena je protivpravna imovinska korist od oko 105 miliona dinara.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...