SRPSKI HEROJ POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI U ETIOPIJI: Đorđe Vdović spasavao ljude u NATO bombardovanju i pomagao milionima izbeglica!
Foto: EPA, Privatna Arhiva

Tuga u etiopiji: vazduhoplovna nesreća posle poletanja u adis ABEBI

SRPSKI HEROJ POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI U ETIOPIJI: Đorđe Vdović spasavao ljude u NATO bombardovanju i pomagao milionima izbeglica!

Crna Hronika -

Među žrtvama je i Đorđe Vdović, koji je spasavao ljude tokom NATO bombardovanja, a kao radnik Ujedinjenih nacija je samo u 2018. hranom snabdeo 900.000 izbeglica

ADIS ABEBA - Svih 157 putnika i članova posade poginulo je u padu aviona „boing 737“ kompanije „Etiopijan erlajns“.

Avion koji je leteo od Adis Abebe ka Najrobiju srušio se šest minuta po poletanju, a među stradalima je srpski humanitarac Đorđe Vdović.

foto: EPA

Da srce pukne

Ljiljana Vdović, sestra nastradalog Đorđa, kaže za Kurir da je svog brata poslednji put videla pre dva meseca. - Dolazio je u Beograd na svaka dva meseca. Koristio je svaku priliku da doputuje i vidi decu, ali i da ih odvede preko granice. Uvek se trudio da na odredište putuje preko Beograda samo da bi proveo malo vremena s porodicom. Nisam ni znala da je otputovao, ali to je bilo normalno za njega zbog posla kojim se bavio. Sada je otišao na put bez povratka... Oprostite, mnogo mi je teško, ne mogu više ništa da izustim - rekla je novinaru Kurira Ljiljana, a potom zaplakala.

Rođak poginulog Vdovića kaže da je on bio čovek koji se nesebično borio protiv gladi u svetu i uvek brinuo o drugima. - Bio je pravi humanitarac, i to sa velikim iskustvom. I heroj. Radio je kao regionalni službenik za logistiku u Ujedinjenim nacijama čak 23 godine. Kao pripadnik Gorske službe 1999. godine spasavao je radnike RTS iz bombardovane zgrade. Bio je izuzetno cenjen - rekao nam je on.

foto: Printscreen

Vdović iz prvog braka ima dvojicu odraslih sinova, a pre nekoliko godina se oženio Nemicom, s kojom je dobio ćerku.

Pomagao gladne

Đorđe Vdović rođen je 26. jula 1965. u Beogradu. Bio je zaposlen u Svetskom programu za hranu UN. Samo od jula do septembra prošle godine Vdović je uz pomoć svojih saradnika hranom snabdevao više od 900.000 izbeglica. U vreme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine njegov program imao je i velikog udela u pomaganju našim državljanima koji su ostali bez krova nad glavom.

Inače, većina putnika na letu ET-302 krenula je u Najrobi, gde danas počinje četvrti skup UN o životnoj sredini. Među žrtvama su državljani 35 zemalja.

foto: EPA/AP

Na mestu nesreće avion je prilikom pada i eksplozije napravio krater, a komadi letelice razneti su na sve strane. - Eksplozija i plamen posle nje bili su toliko jaki da nismo mogli da priđemo. Sve je spaljeno - rekao je očevidac pada.

Glavni izvršni direktor „Etiopijan erlajns“ Tevolde Gebre Marijam rekao je da je pilot na letu ET-302 imao tehničkih problema i da je tražio odobrenje da se vrati na aerodrom u Adis Abebi.

Problemi s „boingom 737“

- Odobrenje mu je dato, ali se onda dogodila nesreća. Avion je bio potpuno nov, bez tehničkih problema, a njime je upravljao iskusan pilot i nema nikakvih razloga da se on okrivi za tragediju - rekao je on.

Kompanija je saopštila da je kapetan Jared Getačev imao ukupno 8.000 sati leta, dok je njegov kopilot Ahmed Nur Muhamed Nur imao 200 sati leta.

Avion „boing 737 MAX 8“ je drugi avion tog tipa koji je pao u poslednjih šest meseci. Najčudnije je to što je reč o novim avionima koji su prošle godine ušli u upotrebu. Iako zasad nema nikakvih nagoveštaja da su dve nesreće povezane, ovo je zabrinjavajuća informacija za svakog ko koristi ovaj model aviona američkog giganta avijacije. - U ovom trenutku sve možda izgleda kao slučajnost. Ipak, vlasti moraju da ispitaju ovaj slučaj i provere da li postoje sličnosti između dve nesreće. Pala su dva potpuno nova aviona. „Etiopijan erlajns“ je veoma dobar avio-prevoznik, koji nema problema sa bezbednošću - rekao je Ričard Kvest, stručnjak za avijaciju.

„Boing“ je 2017. privremeno prizemljio sve avione 737 MAX kako bi proverio njihove motore.

Aleksandar Vučić SAUČEŠĆE DRŽAVNOM VRHU ETIOPIJE

foto: Filip Plavčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je ličnu poruku saučešća državnom vrhu Etiopije povodom pada aviona u kojem je poginulo svih 157 putnika i članova posade, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika republike. Vučićeva lična poruka saučešća državnom vrhu Etiopije upućena je preko Ambasade Srbije u Adis Abebi.

Gorska služba o stradalom Vdoviću BIO JE JEDAN OD NAJBITNIJIH ČLANOVA

Iz Gorske službe spasavanja Srbije rekli su za Kurir da je Đorđe Vdović bio njihov načelnik i jedan od najbitnijih članova. - Dugo je bio u službi. Ceo dan smo čitali vesti i na kraju se ispostavilo da nas je napustio. Sve se tako brzo desilo i svi smo pogođeni njegovom smrću. Bio je veoma profesionalan. Stalno je komunicirao s nama iako je radio u inostranstvu i davao nam korisne savete - rekli su iz Gorske službe.

Tuga POSLANIKU POGINULI DVOJE DECE I ŽENA

Slovački poslanik Anton Hrnko, potpredsednik Slovačke nacionalne partije, na Fejsbuku je objavio da su njegova supruga Blanka i njihovo dvoje dece Martin i Mihal bili u avionu i da su poginuli. Još jedan slovački državljanin nalazio se u avionu prilikom pada.

Neobična priča ZAKASNIO SAM I PREŽIVEO

Ahmed Halid kaže da je zakasnio na avion u Adis Abebi i da je samo zahvaljujući tome živ. - Doleteo sam iz Dubaija, ali sa malim zakašnjenjem, i let mi je pobegao. Rekli su mi da sačekam sledeći, ali odjednom sam video da su svi u panici, a onda neko reče da je avion pao - rekao je on.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

SPECIJAL KURIRA 16 GODINA OD UBISTVA ZORANA ĐINĐIĆA

Vesić: Zoran bi sad bio s Vučićem

Prelević: Ubijen je zbog Kosova

Novaković: Kao šef policije i ja sam kriv za atentat

Akcija Adrija medija grupa u kampanji za mentalno zdravlje

Ljudski je osećati se bespomoćno

Poslanik Dveri napao šefa

Boško je u KANDŽAMA MASONA!

Bogato Lider NS novac dobijao i od poznatog perača para

Odakle, bre: Vuk sam sebi uplatio pola miliona dolara

Čaba Der se obradovao policiji

Mislio sam da ćete me ubiti! Dobro je, samo me hapsite

Ministar Mladen Šarčević

Neću dozvoliti da pljačkaju đake za ekskurzije

Prate svetski trend

Prija i Filip sinu sačuvali matične ćelije

Tajna poseta Ramija Maleka

Oskarovac prvo u zatvoru, pa u kafani

Ispovest zlostavljanog dečaka iz Rume

Čika me je naterao da ga oralno zadovoljim! Morao sam, pretio je da će me prebiti

UŽAS Ljubomora motiv zločina za 8.mart

Ubica umislio da žena ima ljubavnika

Ekskluzivno: Kurir u domu porodice Milana Pavkova u Sidneju

Plakao sam od sreće kad mi je brat srušio Liverpul

Ne propustite

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK POUKE I PROROČANSTVA OCA JOSIFA VATOPEDSKOG: Otkrivamo šta je predvideo mudri starac sa Svete gore

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka poklon dodatak Pouke i proročanstva oca Josifa Vatopedskog, mudrog starca sa Svete gore. Starac Josif Vatopedski (1921-2009), jedan od najvećih svetogorskih svetitelja, okupio je i vodio bratstvo u manastiru Vatoped.

U prvom delu dodatka saznaćete sve o životu oca Josifa Vatopedskog, kako se rodio u umro u manastiru, upozoravao da se bliži kraj sveta i kako je predskazao svoju smrt.

U drugom delu, koji ćete dobiti sutra uz dnevne novine Kurir, saznaćete šta je predvideo o velikom ratu u kome će poginuti milioni ljudi, kako Srbija posle velikih stradanja izlazi kao pobednik i kakva će biti sudbina pravoslavlja, Vatikana i Amerike posle apokalipse.

foto: Kurir

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: EPA, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track