PALA PRESUDA KRIJUMČARIMA ALBANACA PREKO TISE: Osuđeno devetoro, ukupno 47 godina zatvora
Foto: Profimedia

krijumčarenje ljudi

PALA PRESUDA KRIJUMČARIMA ALBANACA PREKO TISE: Osuđeno devetoro, ukupno 47 godina zatvora

Crna Hronika -

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na ukupno 47 godina zatvora devetoro od 10 optuženih za krijumcarenje ilegalnih migranata, Albanaca sa Kosova i Metohije, u Mađarsku preko reke Tise.

Tokom kriminalnih radnji 14. oktobra 2009. godine u Tisi se utopilo 15 ilegalnih migranata.

Josip Đurašević i Arifi Sebehudin osuđeni su na po devet godina zatvora.

Goran Maravić dobio je pet i po godina zatvora, Dejan Bezeg pet, Ridvan Destani pet godina i osam meseci, Atila Šipoš i Jovanka Koledin po tri godine, Ardin Iseni tri godine i osam meseci, a Abedin Iseni tri godine i četiri meseca.

Oni su osuđeni zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Joso Karimović je oslobođen od optužbi.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu kojom je devet od 10 optuženih bilo osuđeno, ukinuo Apelaciono sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Ilegalni migranti su najpre prebacivani sa Kosova i Metohije do Končulja, a zatim do Subotice, gde su skrivani u objektima ilegalnog smeštaja, odakle su, u pogodnom trenutku, ilegalno prebacivani u Mađarsku, preko Tise i graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Od 15 ilegalnih migranata koji su se utopili pokušavajući da pređu u Mađarsku, polovina preminulih bila su deca uzrasta od godinu dana pa naviše, dok drugu polovinu preminulih čine njihovi roditelji, takođe mlađe dobi.

Samo je jedan čovek uspeo je da ispliva i spase svoje dvoje dece, od ukupno 18 ilegalnih migranata.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track