Pun auto eksploziva za specijalnog tužioca!

Miljko Radisavljević izbegao ubistvo

Pun auto eksploziva za specijalnog tužioca!

Crna Hronika -
Ogromna količina eksploziva pronađena nedaleko od stana tužioca, potvrdili policijski izvori povodom današnjih navoda da Darko Šarić, navodno, nudi 10 miliona evra za likvidaciju Borisa Tadića i najviših funkcionera prethodne vlasti

BEOGRAD - Niko od državnih funkcionera koji se pominju kao mete atentata koje je, navodno naložio odbegli narko bos Darko Šarić, nije danas želeo da ih komentariše, izuzev ministra unutrašnjih poslova i mandatara za sastav nove Vlade Srbije Ivice Dačića koji je naveo da o njima nije obavešten, ali da su takve "informacije aktuelne".

Prema pisanju pojedinih medija, Šarić je prema informacijama jedne zapadnoevropske obaveštajne službe ponudio nagradu od 10 miliona evra za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, njegovog šef kabineta i predsednik Biroa za koordinaciju Saveta za nacionalnu bezbednost Miodraga Mikija Rakića, Dačića, šefa BIA Saše Vukadinovića, ministarke pravde Snežane Malović i tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, jer ih smatra odgovornim za krah svoje narko imperije. Te informacije BIA je prosledila predsedništvu Srbije, navodi isti list.

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić nije želeo da komentariše te informacije, kao ni direktor policije Milorad Veljović. Dačić je, međutim, objasnio da te informacije nisu ništa novo i ima ih stalno. On je dodao da su zbog toga svi oni koji su se u Srbiji borili protiv kriminala zaštićeni, a nivo njihove bezbednosti podignut na visok nivo.

"Svi koji su se borili protiv kriminala biće zaštićeni. Nivo njihove bezbednost podignut je jako visoko i to je zadatak policije i bezbednosnih službi", poručio je Dačić pošto je prethodno, uz osmeh, prokomentarisao "vidim da me čudno gledaju ovde". B92 saznaje da se Dačić, ipak, ne nalazi na pomenutom Šarićevom spisku. Svi gore navedeni su i ranije pominjani kao Šarićeve mete, ali i mete drugih kriminogenih struktura u državi, nakon što su započeli" beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji".

U više navrata u javnost su "curile" informacije o pretećim pismima i porukama koje su im upućene, ali su nadležni organi uglavnom izbegavali da o njima detaljno govore. Zbog ugrožene bezbednosti menjali su mesto stanovanja više puta, a u stopu ih već nekoliko godina unazad prate ih pripadnici službenog obezbeđenja. Godinu dana od početka primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz kriminala i ubrzo po procesuiranju Šarićevog klana Ministarka pravde je početkom 2010. dobila službeno obezbeđenje i za njenu bezbednost je zadužena specijalna jedinica Vojske Srbije "Kobre", a pripadnici te jedinice čuvaju i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Malović je, takođe morala da promeni mesto boravišta pa je preseljena 2010. godine. O ozbiljnim namerama da se ubiju državni funkcioneri i predstavnici pravosuđa svedoči (do sada nepoznata) činjenica da su pripadnici jedne kriminalne grupe pre dve i po godine postavili eksploziv u automobil u blizini stana gde je živeo tužilac Radisavljević.

Tanjugu je u najvišim bezbednosnim strukturama rečeno da se radilo o ogromnoj količini eksploziva, koji bi - da je aktiviran - pored stana tužioca, bili ugroženi svi stanovnici tog gusto naseljenog dela Beograda. Policija je procenila da je tada u okolini boravilo i živelo oko 100 ljudi. Eksploziv je otkriven i demontiran, a u kasnije presretnutom razgovoru pripadnika iste kriminalne grupe uhvaćeno je kako kažu - "moramo da preuzmemo nešto drugo, jer nije odleteo u vazduh".

Prema tadašnjim procenama, najugorženiji su bili tadašnji predsednik Tadić, tužilac Radisavljević i ministarka Snežana Malović. Tužilac Radisavljević je prvi put preseljen još pre dve godine, a od tada više puta. On je preseljen odmah nakon što je otkriven eksploziv. Dešavalo se u toku noći da je u presretnutim razgovorima kriminalnih grupa rečeno nešto što se odnosi na njegovu bezbednost, pa je bilo neophodno da se odmah dislocira.

Darku Šariću se sudi u odsustvu za šverc više od tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu tokom 2008. i 2009. godine, a optužen je i za pranje stečenog švercom. On je u bekstvu od oktobra 2009 godine, kada je sprovođena akcija "Balkanski ratnik" u kojoj je šverc narkotika otkriven, pa mu se sudi u odsustvu. Spekuliše se da se trenutno nalazi u Južnoafričkoj Republici, a list "Press" navodi da sada švercuje kokain u Australiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track