PRVA ISPOVEST BRUTALNO PRETUČENOG STEFANA (20): Doktori su u čudu kako sam ŽIV! Nekad sam ređao medalje, a sad sam učio da hodam i jedem! ZA NAPADAČA IMAM SAMO JEDNO PITANJE
Foto: Nemanja Nikolić

PRVE FOTOGRAFIJE POSLE NAPADA

PRVA ISPOVEST BRUTALNO PRETUČENOG STEFANA (20): Doktori su u čudu kako sam ŽIV! Nekad sam ređao medalje, a sad sam učio da hodam i jedem! ZA NAPADAČA IMAM SAMO JEDNO PITANJE

Crna Hronika -

Nisam zadovoljan presudom! Taj mladić je dobio dve i po godine zatvora, a upropastio mi je život. To je mala kazna. Za mene je to bio pokušaj ubistva, jer malo je falilo da se ne probudim iz kome u koju me je on uveo.

Ovim rečima za Kurir počinje svoju ispovest Stefan Novoselac (20) iz Rume, koga je 23. avgusta 2018. u Sutomoru u Crnoj Gori, dok je s drugovima bio na letovanju, pretukao Baranin Petar Vojvodić (20). Vojvodić je u petak pred Osnovnim sudom u Baru osuđen na 30 meseci zatvora zbog nanošenja teških povreda Novoselcu i njegovom drugu Dejanu Grujičiću.

Bio kao beba

Teško povređeni Stefan odlučio je da prvi put ispriča kroz šta je sve prošao za ovih sedam meseci i kako mu se život u sekundi promenio iz korena, iako ničim nije izazvao Vojvodića da mu zada kobni udarac.

foto: Nemanja Nikolić

- Tog mladića nisam sreo od napada, a kada bismo se negde sreli, pitao bih ga da li je srećan, da li mu je drago što je nekog svojih godina, ni krivog ni dužnog, batinama upropastio i napravio invalidom. Pitao bih ga da li mu je srce bilo puno kada je čuo da sam u komi i da lekari ne veruju da ću preživeti. Kako sam čuo, ovo nije bilo prvo nasilje koje je počinio, a ja ga nisam ni popreko pogledao, jer nisam takav čovek - kaže Stefan, koji je u komi bio puna dva meseca.

Pošto se probudio, Novoselac je, kako kaže, bio kao beba i sve je morao da uči iz početka.

foto: Nemanja Nikolić

- Kada sam se probudio iz kome, doživeo sam šok. Shvatio sam da ne mogu da govorim, da ne mogu da ustanem, da ne mogu da pijem vodu i da jedem, da ne mogu da hodam. Sve sam to morao ponovo da naučim, a pre tragedije sam trenirao košarku, džudo, boks i pikado i osvajao sam medalje - još uvek otežano priča Stefan.

Nezadovoljni presudom Nismo znali da li će Stefan preživeti Stefanov otac Nikola Novoselac ističe da je čitava porodica nezadovoljna presudom, s obzirom na to da su pet meseci živeli u neizvesnosti, ne znajući da li će Stefan uopšte preživeti.

- Lekari su nam tog 23. avgusta rekli da su šanse da se Stefan probudi iz kome nikakve. Imao je potres i oštećenja mozga. Kada se posle dva meseca probudio, rekli su da nema šanse da progovori, a kada je progovorio, prognozirali su da će biti kao biljka. Gledali smo ga u bolnici kako propada. Zbog svega toga ta kazna je sramotna - kaže Nikola.

Bio sam nemoćan

Mladić kaže da mu je u oporavku najviše pomogla podrška porodice i prijatelja, ali i upornost.

foto: Nemanja Nikolić

- Nije lako biti nemoćan, a upravo sam to bio. Nakon kome, u bolnici sam proveo još tri meseca. Otišao sam iz kuće u avgustu 2018, želeo da se provedem sa drugovima na moru, a kući sam se vratio sledeće godine, i to 1. februara, i to kakav.... U invalidskim kolicima, nesposoban da obavljam osnovne potrebe. Bio je to veliki udarac za mene i za sve oko mene - kaže ovaj hrabar mladić, koji je zahvaljujući terapijama i radom s fizioterapeutom, ali i jakoj volji, uspeo da stane na noge. Ipak, njegov oporavak je veoma težak i, osim što otežano govori, otežano se i kreće.

foto: Nemanja Nikolić

Nakon presude mladiću koji mu je, kako kaže, upropastio život, Novoselac kaže da nema nikakvu želju da ponovo ode u Crnu Goru.

- Nasilnici kao što je Vojvodić zaslužuju da osete bol i muku moje majke, mog oca i brata. Možda bi ga to naučilo pameti - zaključuje Stefan. Nikola Novoselac, Stefanov otac, kaže da porodica osuđenog Baranina nije uplatila novac za lečenje. - Ništa nismo dobili, nijedan dogovor koji smo sklopili nisu ispoštovali - kaže Nikola.

foto: Printscreen

(Kurir.rs/ Jelena Rafailović/foto:Nemanja Nikolić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja