TOMA POMILOVAO OCA VOĐE VRANJSKOG KLANA, IAKO JE SKRIVIO SMRT ČOVEKA! Isplivali novi detalji istrage o švercu TONE KOKAINA
Foto: Tatjana Stamenković, Zorana Jevtić

OTKRIVAMO

TOMA POMILOVAO OCA VOĐE VRANJSKOG KLANA, IAKO JE SKRIVIO SMRT ČOVEKA! Isplivali novi detalji istrage o švercu TONE KOKAINA

Crna Hronika -

Bivši predsednik Republike Srbije pre dve godine smanjio zatvorsku kaznu Svetislavu Spasiću iz Vranja, ocu Davora T., za koga se sumnja da je naručilac droge zaplenjene u Rumuniji

Oca Davora T. (31) iz Vranja, koga srpski istražitelji dovode u vezu s nabavkom više od tone kokaina zaplenjenog 22. marta u Rumuniji, pre dve godine je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao iako je bio osuđen za nesreću u kojoj je nastradao Predrag Trajković (34).

foto: T.S.

Kako Kurir saznaje, Svetislav Spasić, otac Davora T., bio je osuđen zbog nesreće u kojoj je nastradao Vranjanac Predrag Trajković (34) kada se 24. novembra 2013. grupa lovaca vraćala iz lova. Na putu Vranje-Barelić, kod sela Gornje Punoševce, puška koja je bila u vlasništvu Spasića opalila je i Trajković je pogođen u glavu.

Smanjena kazna

- Prvom presudom je otac navodnog vođe "vranjskog klana" zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti bio osuđen na četiri godine zatvora. Kazna mu je potom smanjena za godinu dana, a nakon odluke tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga pomiluje, u maju 2017, kazna mu je smanjena za dve godine i mesec dana. Zapravo, posle pomilovanja mu je ostalo da odsluži 11 meseci - objašnjava sagovornik Kurira.

foto: Zorana Jevtić

Kako se desila nesreća - Spasić i Trajković su kobnog dana bili u lovu s prijateljima - Na povratku, pokojni je sedeo na zadnjem sedištu džipa, suvozač je držao pušku, a Spasić je bio za volanom - U jednom trenutku puška je opalila, a metak je pogodio Trajkovića u glavu - Istragom je utvrđeno da Spasić i njegov suvozač nisu adekvatno obezbedili oružje, zbog čega je došlo do nesreće

Prema njegovim navodima, i Davor T. nekada se, kao i njegov otac Svetislav, prezivao Spasić, ali je u međuvremenu promenio prezime.

- Svetislav i dalje živi u Vranju, dok Davor godinama ne dolazi u rodni grad i tamo skoro niko ne zna ništa o njemu - dodaje sagovornik Kurira. Davor T., kako navodi, prema operativnim saznanjima, preselio se u Kolumbiju, odakle navodno rukovodi trgovinom narkotika.

foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda

- Navodno je Vranjanac napravio odlične kontakte s južnoameričkim kartelima i prema nekim informacijama prodaja kriminalnim klanovima iz ovog dela Evrope ide preko njega. Prema istim informacijama, koje se još uvek proveravaju, kupovinu 1.040 kilograma kokaina zaplenjenog u Rumuniji finansirali su navodno on i vođa "škaljarskog klana" Igor Dedović - dodaje izvor upućen u istragu.

Neprimetan u Srbiji Odbačene prijave Kako nezvanično saznajemo, postoje izvesna operativna saznanja policije na osnovu kojih se sumnja da je Davor T. predvodio međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Latinske Amerike, a za koju se u Srbiji malo zna. Ova grupa u kriminalnim krugovima poznata je kao "vranjska grupa", pošto je njen navodni vođa iz Vranja, kao i neki članovi grupe. Iako je Davor u Srbiji više puta hapšen, prijave protiv njega su mahom odbacivane.

Proveravaju se, kako navodi naš sagovornik, i sumnje da je na ime bliskog saradnika u rodnom gradu otvorio transportnu firmu preko koje se kokain prevozi jednim delom kopnenog puta.

- U akciji policije u Rumuniji uhapšena su dvojica Vranjanaca Tode K. (50) i Nenad C. (43) i sumnja se da su oni bili angažovani samo za transport robe kopnenim putem - dodaje izvor iz istrage.

foto: Printscreen

Raspisana poternica

Podsetimo, crnogorska policija raspisala je poternicu za Igorom Dedovićem zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva dvojice muškaraca bliskih suparničkom kriminalnom klanu iz Kotora, "kavačkom klanu".

- Kao što je poznato, i krvavi rat "škaljarskog" i "kavačkog klana", koji je nekada bio jedna kriminalna grupa, počeo je zbog nestanka nešto više od 200 kilograma kokaina. Nakon tog peha ovaj crnogorski klan se podelio u dve grupe, koje su od tada u konstantnom sukobu - podseća naš sagovornik.

Potopljen gliser Droga plutala po Crnom moru Tovar od preko tone kokaina izuzetno visoke čistoće, podsetimo, zaplenjen je u blizini obale u mestu Crni Đorđe u Rumuniji. Prema pisanju rumunskih medija, jedan meštanin je slučajno primetio na pučini prevrnuti brod i pojaseve za spasavanje koji su plutali, a za koje je verovao da su ljudi. - Kad je policija stigla, nije zatekla posadu prevrnutog broda, već su u pojasevima plutali paketi kokaina - objasnili su oni.

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/foto Stefan Jokić, Tatjana Stamenković, Zorana Jevtić, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track