ODREĐEN MU JE PRITVOR DO 30 DANA: Hrvatski kralj kokaina Darjan Ješovnik želi da ga izruče u Hrvatsku
Foto: Printscreen/Europol

uhapšen 6. aprila

ODREĐEN MU JE PRITVOR DO 30 DANA: Hrvatski kralj kokaina Darjan Ješovnik želi da ga izruče u Hrvatsku

Crna Hronika -

Dugogodišnji begunac iz Hrvatske Darjan Ješovnik, koji je prošlog vikenda uhapšen na srpsko-mađarskoj granici, dao je saglasnost pravosudnim organima Srbije da bude izručen matičnoj zemlji koja ga traži zbog trgovine drogom.

Viši sud u Subotici mu je odredio ekstradicioni pritvor do 30 dana, a već sutra će razmatrati da li su ispunjeni zakonski uslovi za njegovo izručenje Hrvatskoj, po čijoj je poternici uhapšen 6. aprila, prenosi RTV Vojvodina.

Televizija Vojvodine je takođe, pozivajući se na nezvanična saznanja, navela da je Ješovnik bio blizak saradnik Darka Šarića koji je krajem decembra prošle godine u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

foto: printscreen Europol

Inače, za Ješovnikom se tragalo još od 2011. godine i sumnja se da je vreme do sada proveo krijući se u raznim evropskim državama, uključujući i Srbiju.

On se sumnjiči da je tokom 2010. i 2011. godine kao član organizovane grupe prokrijumčario najmanje 718 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju, sa namerom da ga dalje distribuira u Hrvatsku, Sloveniju i Holandiju.

Ješovnik je identitfikovan kada je u maju 2011. godine razbijen lanac krijumčara kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, kojom je rukovodio Petar Ćosić zvani Šarac iz Tomislavgrada.

USKOK je optužnicu podigao 2012, a u njoj se tvrdi da je Šarac upravljao zločinačkom organizacijom koja je kupovala, posedovala, prenosila i posredovala u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina vrednog 12,8 miliona evra.

Osim Šarca i Ješovnika, u ilegalnom poslu su sudelovali i Šarčev brat Ante Ćosić (44), Šaćir Lucević (36), slovenski državljanin, Manuel Vulić (26) zvani Manči, preduzetnik u Češkoj, Nebojša Erkman (36) iz Osijeka, slovenski državljanin, Stanislav Knežević (50), zvani Stanko iz Splita, Đorđe Fistirić (41), zvani Đoko iz Zadra i Vlatko Šoš (32) iz Zagreba.

Suđenje grupi je počelo tek 2014. godine, gotovo tri godine nakon hapšenja, iako je sudija vrlo često zakazivao rasprave, jer bi uvek neko bio sprečen da se pojavi. Tako je bilo sve dok nije istekao maksimalni rok za istražni zatvor, a nakon što su svi okrivljeni pušteni na slobodu, ista se priča nastavila.

Postupak je okončan tako što su svi dostupni bili optuženi, a određene su im kazne jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da su oni praktično bili slobodni ljudi. Svi osim Šarca, koji je kao organizator dobio četiri godine zatvora.

(Kurir.rs/RTV Vojvodina, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track