OTKRIVEN TOVAR DROGE U PERUU: Crnogorci brodom švercovali 2 tone kokaina!
Foto: Printscreen

ZAPLENA

OTKRIVEN TOVAR DROGE U PERUU: Crnogorci brodom švercovali 2 tone kokaina!

Crna Hronika -

Droga velike čistoće zaplenjena je na teretnjaku koji plovi pod liberijskom zastavom. Krajnja destinacija trebalo je da bude Belgija

Peruanska policija zaplenila je nedavno rekordne 2,2 tone čistog kokaina na teretnom brodu na kom je bila crnogorska posada!

Kako prenose crnogorski mediji, kompletnu posadu činili su njihovi pomorci, iako brod "Karlota", na kom je tovar kokaina bio skriven, plovi pod liberijskom zastavom. Niko od članova posade, prema pisanju lokalnih medija iz Lime, navodno nije zvanično uhapšen, ali je kapetan broda saslušan. Inače, interesantno je da je glavni bos, koji je pre tri godine uhapšen upravo u Limi zbog sumnje da je glavni organizator transporta droge iz Južne Amerike u Evropu, bio Zoran Jakšić iz Zrenjanina.

- U jednom kontejneru koji je prevozio ovaj teretni brod otkriven je 1.851 paket kokaina, ukupne težine 2.202 kilograma. Krajnja destinacija trebalo je da bude Belgija - preneli su peruanski mediji.

Najpoznatiji narko-bos Zoran Jakšić glavni u Peruu Zoran Jakšić (57), jedan od vođa grupe "Amerika", u Peruu je osuđen na 25 godina zatvora zbog krijumčarenja droge iz te države u Evropu. Interesantno je da je on pre nekoliko meseci pokušao da pobegne iz zatvora, a lokalni istražitelji veruju da je bio glavni bos za transport tečnog kokaina u Evropu i da i dalje ima razgranatu mrežu saradnika. - Mnogo ljudi sa naših prostora radi za lokalne bosove. Oni su uglavnom zaposleni u lukama, zaduženi da nađu način da se droga utovari. Zapravo, najčešće su samo "vojnici" u lancu šverca kokaina - objasnili su sagovornici Kurira.

Kako navode, brod je krenuo iz Čilea, preko luke Kalao u Peruu, a dalja ruta trebalo je da bude Belgija, preko Paname. Međutim, istražitelji navodno veruju da droga nije ukrcana u Čileu, već u najvećoj peruanskoj luci, u kojoj je i zaplenjena.

foto: Printscreen

- Droga je bila kamuflirana tovarom blokova u kontejneru - preneli su oni i naveli da je pretres broda dugo trajao jer su specijalnim aparatima za rendgensko snimanje morali da pregledaju još 21 kontejner. Peruanski mediji podsećaju da je ova država, posle Kolumbije, najveći proizvođač kokaina i da se on najćešće u Evropu, u kojoj je daleko skuplji, najčešće i švercuje prekookeanskim brodovima.

- Najčešće zaposleni u lukama sarađuju sa trgovcima drogom. Njihova uloga je da otpečate kontejner da bi se u njega stavila droga, a potom ponovo zapečate tako da izgleda kao da nije otvaran - objasnili su oni.

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track