Zaplenjeno 17 boca zabranjenog R-12

Kotroman

Zaplenjeno 17 boca zabranjenog R-12

Crna Hronika -
Prema carinskim propisima, vozač autobusa je kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara zbog prekršaja iznošenja sakrivene robe preko graničnog prelaza

BEOGRAD - Mobilnim skenerom na graničnom prelazu Kotroman otkriveno je 17 boca označenih da sadrže rashladno sredstvo koje se najčešće koristi u klimatizacionim sistemima vozila, oznake R134a, za čiji je uvoz i izvoz potrebna dozvola Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Boce bez potrebne dokumentacije, precizirano je danas u saopštenju Ministrastva životne sredine, u prtljažnom prostoru putničkog autobusa stranih registarskih oznaka otkrili su carinski službenici Sektora za kontrolu primene carinskih propisa, u saradnji sa carinskim službenicima Carinarnice Užice.Prema carinskim propisima, vozač autobusa je kažnjen novčanom kaznom od 100.000 dinara zbog prekršaja iznošenja sakrivene robe preko graničnog prelaza. Otkrivena roba je oduzeta i privremeno smeštena u Carinarnici Užice, gde je izvršena identifikacija sadržaja u zaplenjenim bocama.Prilikom vizuelnog pregleda boca nisu ustanovljene nepravilnosti, boce su bile odgovarajuće boje, nisu prefarbane i upakovane su u originalnu ambalažu.

Analiza sadržaja pomoću uređaja za identifikaciju rashladnih sredstava, objašnjeno je, pokazala je da boce ne sadrže ono što je na njima napisano (R134a), već smešu u kojoj najviše ima drugog rashladnog sredstva (sa oznakom R-22), koje oštećuje ozonski omotač i čiji je uvoz ograničen.U boci se nalazilo i rashladno sredstvo (oznake R-12) čiji je uvoz i izvoz zabranjen. Takva smeša se ne sme koristiti jer može biti veoma štetna za rashladnu opremu, kao i za životnu sredinu. Zaplenjena roba će biti propisno uskladištena i uništena.Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je u prethodnom periodu izvršilo obuku 180 carinskih službenika na osam carinskih ispostava o obavezama koje proističu iz Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

Tom prilikom Ministarstvo je doniralo carinskim ispostavama uređaje za identifikaciju rashladnih fluida, u okviru projekta Nacionalni plan za smanjenje potrošnje supstanci koje oštećuju ozonski omotač.Navedeni pokušaj nelegalnog iznošenja rashladnih sredstava je prvi takav otkriveni slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja