PORUDŽBINA IZ FOTELJE:Do kokaina za 10 minuta!
Foto: Printscreen MUP Srbije

Napravili aplikaciju za prodaju droge

PORUDŽBINA IZ FOTELJE:Do kokaina za 10 minuta!

Crna Hronika -

Balkanski narko-bosovi, koji su označeni kao vodeći u svetu, osmislili su nov način dilovanja narkotika koji se uspešno koristi u tri zemlje zapadnog Balkana

Balkanski narko-bosovi, koji su u svetu označeni kao jedni od vodećih, nedavno su dizjanirali aplikaciju za mobilne telefone koja omogućava korisnicima da brzo naruče kokain koji bi im potom, za samo 10 minuta, bio dostavljen na kućnu adresu.

Trgovina kokainom vodeći je kriminalni biznis u svetu decenijama unazad, a zbog sve većeg broja uživalaca narkotika, vodećim narko-bosovima primat u poslu postala je i modernizacija tržišta.

Brži od fast fuda

Tako je nastala pametna mobilna aplikacija koja donosi znatno veću zaradu, a istovremeno korisnicima štedi vreme. Potrebno je samo ukucati šifru, podesiti lokaciju i u narednih 10 minuta kokain ili bilo koji drugi narkotik sa liste zabranjenih supstanci stiže brže nego bilo koji dostavljač hrane.

- Ovakva prodaja slična je sistemu koji praktikuje Uber ili CarGo, samo u loše svrhe. Počelo je u Evropi, a sada je aktuelno i kod nas. To je umreženi sistem, a funkcioniše tako što neko naruči heroin, a onaj koji je najbliži isporučuje, zato je i moguće sve za 10 minuta. Tehnološki su usavršeni, opasni su jer vladaju sajber-zonom - ističe za Kurir penzionisani inspektor Marko Nicović.

Kako pišu britanski mediji, srž ovakve urbanizacije krije se u operativnom centru, smeštenom "negde na zapadnom Balkanu", i koristi se u tri zemlje.

- Cilj je novac i moć, a to da li je neko Srbin ili Albanac nije važno. Svi oni rade zajedno dok vide korist jedni od drugih - dodaje Nicović.

Načini kupovine

Takođe, droga je dostupna i na internetu, na takozvanim darknet sajtovima. Prodaja na ulicama se smanjuje, ali najčešće se isporuka vrši u taksiju ili ubacivanjem u poštansko sanduče, kako bi obe strane bile zaštićene. Još jedna novina je i upotreba takozvanih mrtvih paketića, koja podrazumeva prodaju i kupovinu narkotika bez direktnog sastajanja kupca i dilera. Najčešće se droga ostavlja u ve-ceu kluba, na dogovorenom skrivenom mestu, kako bi se opasnost od susreta i praćenja izbegla.

- Beograd je snabdeven svim sintetičkim i prirodnim drogama. Najmodernija prodaja je preko aplikacije, ali i prodavanje po restoranima, kafićima, klubovima. Recimo, dok večerate, možete u poverenju tražiti zaposlenima džoint, jer oni već imaju ljude koji ih snabdevaju. Tako funkcioniše organizovani kriminal - objašnjava Nicović.

Ministarstvo zdravlja Veće kazne za dilere Ministarstvo zdravlja podnelo je inicijativu da se u Krivični zakonik uvrste nove odredbe i da kazne za prodaju droge maloletnicima budu znatno veće: - Ukoliko se u kafićima, na javnim prostorima omogući uživanje na bilo koji način, kazna će biti od dve do 10 godina. Nova odredba odnosi se na posedovanje velikih količina droga koja predviđa kaznu od tri do 10 godina - navela je Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja.

Brojke 10 minuta je potrebno za dostavu 30% je dilerima povećan prihod

(Kurir.rs/ Milica Vujović/ Foto: Ilustracija MUP Srbije )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track